ЦК Азов спробує відмежуватися від ідеології СНА та стати партією. Яка програма?

Як відомо, лідер "Азова" Андрій Білецький доти був відомий як голова "Патріота України", що входив до асамблеї з "назвою-натяком" Соціал-націоналістична Асамблея (СНА). Нині новостворювана партія намагається відхреститися, принаймні публічно, від минулого.

Громадське поспілкувалося з лідерами партії, яка створюється на основі руху «Азов». Її обіцяють презентувати сьогодні, у День захисника України 14 жовтня. Ми спробували розібратися у партійній програмі, історії створення полку «Азов», зв'язках із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та колишнім губернатором Донецької області Сергієм Тарутою, а також у неонацистській символіці, ставленні до мігрантів та акціях, що традиційно супроводжуються сутичками з поліцією.

Глава всеукраїнського Цивільного корпусу «Азов» Назар Кравченко («Жура») пояснює плани створити партію так:

«Так, значна частина нашого активу — вихідці з «Азову» та інших бойових підрозділів, адже війна виявила багато пасіонаріїв. Але справа «Азову» — захищати Україну від зовнішнього агресора, а завдання партії — відстоювати внутрішні інтереси країни».

Кравченко, який готується стати лідером партії, каже: до оформлення в партію «азовці» дійшли, починає він, оскільки не бачать іншого шляху розвитку.

«Рух або зростає, або деградує і розсипається, — каже Назар. — Є кілька способів приходу до влади, але ми намагаємося якось через вибори, хоча маємо всякі можливості».

Кравченко, глава ЦК Азов

Назар Кравченко вийшов з футбольного фанатського руху.

В цілому, ультрас та «хулігани» з навколофутбольного середовища складають основний кістяк руху ЦК «Азов».

Лідер "Азова" Білецький зі шкільних років брав участь в націоналістичних рухах, а в Харківському університеті ім. Каразіна, на історичному факультеті захистив диплом про діяльність УПА. З 2002-го очолював харківський осередок праворадикальної організації «Тризуб», входив до харківського осередку Соціал-національної партії України, яка згодом перетворилася на ВО «Свобода» (Білецький виступав проти перейменування і лібералізації партії), 2006-го створив організацію «Патріот України».

Білецький активно шукав підтримки — фінансової та політичної. Від самого початку «Азов» заручився допомогою Авакова. Той прийняв батальйон у структуру міністерства, разом із радником Антоном Геращенком допомагав Білецькому та його бійцям із пошуком бази та екіпіровки, а також із піаром.

За інформацією з джерел, близьких до керівництва руху, у Білецького зараз «прохолодні стосунки» з Аваковим, а в самому «Азові» публічно відхрещуються від прямого зв'язку між діяльністю «Цивільного корпусу» та інтересами міністра.

За даними джерел, до фінансування "Азову" свого часу був причетний також Тарута.

Партія

До керівництва партії попередньо увійдуть, окрім Назара Кравченка, прес-секретар Білецького, історик Олександр Алфьоров, медик полку «Азов» Олена Мосійчук («Мальок») і Сергій Філімонов.

Склад руху «Азов» постійно поповнюється. Одне з джерел — військово-патріотичний табір «Азовець» та центр «Патріот України», де підліткам у віці від 15 років викладають практику з цивільної оборони і військової тактики, лекції з українського націоналізму. Такі табори організовують регулярно з 2015 року, а їхня географія постійно розширюється.

З літа минулого року через такі табори, за словами тренера «азовців» Лідії Пецелі, у Києві, Черкасах, Чернігові, Запоріжжі, Харкові та Вінниці пройшли близько 2 тисяч підлітків.

Програма партії: балточорноморство

«Ми не єврооптимісти, — посміхається Назар Кравченко на питання про ставлення майбутньої партії «Національний корпус» до асоціації з ЄС. — І ми проти вступу в НАТО. Над цим, щоправда, ще думаємо: йдуть дуже серйозні суперечки».

Альтернативою Євросоюзу в «Азові» бачать «Балто-Чорноморський союз» (до його складу, на думку ідеологів «Азову», повинні увійти Україна, Білорусь, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина та ін.).

Програма партії: стіна з Росією

Стіна потрібна в будь-якому разі, тільки не така, як побудували, з сіточки, — говорить Кравченко. — Але її можна буде будувати і проводити вибори тільки коли наші умови будуть дотримані. Перша умова — контроль кордону».

До громадян Росії у «Азова», за словами Кравченка претензій немає. Уточнює:

«До тих, хто підтримує Україну, або коли ми бачимо їхні акції на підтримку нашої країни на території Росії, ми добре ставимося».

Програма партії: "права робітників"

Усередині керівництва активно обговорюють захист прав робітників.

«Ми зіштовхуємося з українськими реаліями, коли працівник не захищений, це дійсно в нашій країні шкутильгає, — зазначає Кравченко. — Але ми швидше за фактом реагуємо, як, наприклад, з шахтарями».

«Потрібна націоналізація стратегічно важливих об'єктів, — каже Алфьоров. — Підприємства повинні стати рентабельними або бути ліквідованими, якщо вони більше не можуть виконувати свої функції».

Відмежування від нацистської символіки

«Вовчий гак», «чорне сонце» та інші нацистські символи, гасла можна побачити у татуюваннях, на одязі декого з «азовців». За словами Кравченка, від нацистської символіки намагаються відмежуватися.

«Це питання не актуальне, — усміхається Назар. — На той час, коли приходили волонтери, приносили допомогу, мені було байдуже, з якою символікою. Головне, щоб це не була стрічка «ДНР» чи російська символіка».

За свою історію учасники «Азову» неодноразово брали участь в акціях, які Алфьоров називає «ситуативними». Наприклад, розганяли учасників антифашистської демонстрації «Проти ультраправого терору», у пам'ять про загиблу російську журналістку Анастасію Бабурову та адвоката Станіслава Маркелова. «Азовці» також виступали проти будівництва центру для біженців у Яготині.


Детальніше на Громадському

азов партії

Знак гривні
Знак гривні