New York Times підтримала Хілларі Клінтон, та звинуватила Трампа в потуранні Кремлю (ДЕБАТИ)

У редакційній опініон-колонці газета New York Times відкрито підтримала кандидатку від демократів Хілларі Клінтон, назвавши порівняння її з Дональдом Трампом "пустопорожньою вправою".

"В будь-якому нормальному році виборів ми порівнювали б двох кандидатів пліч-о-пліч з різних питань. Але зараз не нормальні вибори", - сказано в передовиці. - Таке порівняння було б пустопорожньою вправою у гонці, де один кандидат - наш вибір, Хілларі Клінтон - відома державною службою та прагматичними ідеями, тоді як інший, Дональд Трамп, не каже нічого конкретного про себе чи свої плани, обіцяючи натомість дістати місяць з неба.

Редакційна стаття повністю (англ)

Трамп потурає Кремлю

Гілларі Клінтон в ході перших прямих дебатів з Дональдом Трампом дорікнула йому в потуранні кібератакам проти американських держустанов і компаній, за якими стоїть Кремль.

"Ми будемо захищати жителів нашої країни, і росіяни повинні це розуміти", - додала вона.
"Дональд дуже добре відгукується про Володимира Путіна [...] Я була в шоці, коли Дональд публічно закликав Путіна викрадати інформацію про громадян США", - зауважила Гілларі Клінтон.

Йшлося про адресований Росії заклик Трампа допомогти в пошуках 30 тисяч листів, які вона видалила після скандалу. Будучи держсекретарем США, пані Клінтон з порушенням вимог вела службове листування з особистого облікового запису електронної пошти.

"Вона говорить "Росія, Росія, Росія", але це могли зробити Росія, або Китай, або якийсь чоловік вагою в 400 фунтів, сидячи на ліжку в своїй кімнаті", - відповів кандидат в президенти США від республіканців.

Хілларі впевненіша

Гілларі Клінтон виглядала впевненіше за Дональда Трампа на перших дебатах двох головних кандидатів у президенти США, відзначають спостерігачі. Їй вдалося звести на свою користь закиди опонента щодо відсутності витримки, тоді як кандидат від республіканців не зміг повною мірою скористатися, наприклад, скандалом з електронними листами пані Клінтон, який виринув у дебатах лише ненадовго.

"Клінтон домінувала з самого початку. Їй вдалося те, що не вдалося противникам Трампа по Республіканській партії: не піддаватися на провокації й послідовно викладати аргументи" - написала у Twitter вашингтонський кореспондент BBC Кім Гаттас.

У ході дебатів в Нью-Йорку обговорювався широкий спектр тем - від расової упередженості поліцейських та зміни податкової системи до кібератак на американські установи, війни з екстремістами, особистих якостей кандидатів, а також їхнього ставлення до меншин і жінок.

Обоє учасників дебатів згадували скандальні епізоди з біографії суперника. Так Гілларі Клінтон звинуватила Дональда Трампа в тому, що він не опублікував свої податкові декларації, на що той пообіцяв зробити це, коли пані Клінтон опублікує всі свої електронні листи часів перебування на посаді керівника Держдепартаменту США.

Як відзначили спостерігачі, Дональду Трампу не вдалося у повній мірі обіграти тему листів Гілларі Клінтон. Екс-держсекретар визнала, що зробила помилку, й таким чином не дала опоненту можливості розвинути цю тему: "Я зробила помилку. [...] Я приймаю відповідальність за це".

"Це все, що буде про листи? Якщо так, то вона легко відбулася", - прокоментувала цей момент у Twitter оглядач ВВС Кетті Кей.

Спостерігачі побачили перевагу Гілларі Клінтон і у тому, як вона відповіла на нападки Дональда Трампа щодо її витримки. Кандидат від демократів нагадала, що пан Трамп говорив, ніби вона "не схожа на президента", ймовірно, натякаючи на її стать. У відповідь на це кандидат від республіканців відзначив, що мав на увазі брак витримки у пані Клінтон для того, щоб працювати президентом.

"Нехай спочатку злітає у 112 країн для переговорів, щоб укласти перемир'я або звільнити дисидентів [...], або навіть проведе 11 годин, даючи свідчення перед сенатським комітетом, а потім каже мені про витримку", - парирувала Гілларі Клінтон.

Як написав у "Twiiter журналіст Френк Ланц, який слідкував за реакцією аудиторії на хід дебатів, відповідь пані Клінтон на випад Дональда Трампа сподобалася публіці.

На думку Френка Ланца, Гілларі Клінтон за підсумками дебатів виглядала краще: "Хто сьогодні переміг? У моїй фокус-групі шестеро вважають, що Трамп, а 16 - що Клінтон".

За статистикою Google Trends, кандидат від демократів протягом всіх дебатів була попереду за кількістю пошукових запитів в інтернеті.
Згідно з опитуваннями, останнім часом розрив у рейтингах між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом скоротився - екс-держсекретар випереджала свого суперника всього на 2%.

ОГЛЯД ДЕБАТІВ ВІД NYT

***

За матеріалами Нью-Йорк Таймс, CNN, BBC

сша клінтон трамп інозмі

Знак гривні
Знак гривні