Bellingcat підтверджує: гумконвой у Сирії розбомблено російськими бомбами (ФОТО)

Міжнародна група розслідувань Bellingcat заявила, що на фотографіях з місця знищення колони з гуманітарною допомогою біля міста Алеппо, можна побачити частини російських авіабомб.

Росія розбомбила гуманітарний конвой у Сирії, після чого ООН призупинила всю гуманітарку

Знімки зробили представники загону сирійської цивільної оборони спеціально для аналітичної групи.

Члени групи, які вивчили ці фото, стверджують, що на місці знайдені частини авіаційної осколково-фугасної авіабомби ОФАБ-250-270.

Напередодні група опублікувала доповідь про результати вивчення інформації про знищення колони, отриманої з відкритих джерел.

Колона Червоного Півмісяця з гуманітарною допомогою для жителів Алеппо була знищена під час під'їзду до міста в ніч на 20 вересня.

США наполягають на тому, що зафіксували в цьому районі щонайменше один літак Су-24 (за іншими джерелами - два літаки), які є на озброєнні сирійських ВПС і ВКС Росії. Водночас експерти стверджують, що сирійські військові льотчики вночі не літають.

Міноборони Росії заявило, що не завдавало ударів у тому районі в цей час, а також що російські військові припинили контролювати колону, після того як вона в'їхала на територію, підконтрольну повстанцям.

Крім того, за словами російських військових, у той час там почало наступ одне з угрупувань за підтримки артилерії.

Один з аргументів російської сторони - відсутність на відеозаписах, зроблених на ранок, частин боєприпасів, які могли б пояснити, як була знищена колона. Вони також відзначили, що на дорозі відсутні сліди вибухів - воронки.

У доповіді, яку опублікувала в четвер група Bellingcat, стверджується, що російські військові могли знати про місце розташування колони, оскільки над нею летів безпілотник.

Члени групи стверджують, що на деяких знімках видно сліди вибухів - воронки, відремонтовані частини дороги, а також фрагменти хвостового стабілізатора боєприпасу, який знайшли в одному зі зруйнованих будинків поруч.

Сам факт руйнування цього будинку, за словами аналітиків, також є доказом того, що був використаний боєприпас великої потужності.
У цьому стабілізаторі учасники Bellingcat впізнали частину авіабомби ОФАБ-250-270. На їхнє прохання представники загону сирійської цивільної оборони сфотографували фрагменти з високою роздільною здатністю, що остаточно переконало аналітиків в тому, що це - російські авіаційні боєприпаси.

Крім того, вони кажуть, що виявили сліди бочкових бомб, які часто скидають з вертольотів сирійські військові.

Bellingcat також використала свідчення очевидців та відеозаписи, на яких, як стверджують її учасники, зафіксовано знищення колони.

"Найбільш імовірним винуватцем атаки на колону є сторона, яка знала про її місцеперебування і має можливість завдати авіаудар і скинути бочкові бомби з вертольотів. З огляду на наявність хвостового стабілізатора бомби російського виробництва, спостереження за місцевістю з російського безпілотника, а також свідчення скидання бочкових бомб, цю атаку майже напевно здійснила сирійська і, ймовірно, також російська авіація", - підбиває підсумок розслідування Bellingcat.

BBC

кримінал оон тероризм росія сирія війна

Знак гривні
Знак гривні