Електрика від сьогодні дорожчає, але для тих, хто споживає мало - дешевшає (НОВІ ТАРИФИ З 1 ВЕРЕСНЯ 2016)

З 1 вересня мають вчергове зрости тарифи на електроенергію для населення. Передбачається, що це має стати передостаннім підвищенням тарифів до того, як вони вийдуть на ринковий рівень.

В середньому тарифи на електрику зростуть на 26% - до 97,28 коп. за кВт-год.

Ті, хто споживає менше 100 кВт, платитимуть на 25% менше - 71,4 коп. за кВт-год.

Тариф для тих, хто споживають від 100 до 600 кВт, зросте на 30% і становитиме 1,29 грн.

Саме на ці дві категорії споживачів припадає левова частка споживання електроенергії.

За розрахунками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг, наступне підвищення, що відбудеться 1 березня наступного року, має вивести середній тариф на економічно-обґрунтований рівень у 1,23 грн за кВт-год. Принаймні такий рівень у НКРЕКП вважали ринковим на початку 2015 року, коли почалося поетапне підвищення тарифів на електрику.

Аргументуючи підвищення тарифів, НКРЕКП нагадує, що до початку підвищення тарифів, у січні 2015, українці платили в середньому 35,58 коп. за один кВт - лише 21% від собівартості електроенергії. Дешева електрика для населення існувала за рахунок дорогої електрики для промислових підприємств.

етапи виходу цін на ринковий рівень

НКРЕКП також наводить дані Eurostat, згідно із якими витрати на електроенергію українських домогосподарств становлять лише 1,4% від сукупних витрат, тоді як у державах Східної і Центральної Європи вони складають в середньому 3,58%.

Тепло також дорожче

Від 1 липня 2015 року в Україні також вчергове зросли тарифи на тепло для населення. Це стало наслідком рішення уряду про запровадження єдиної ціни на газ для населення, теплокомуненерго і промисловості. Попри те, що деякі місцеві ради запровадили мораторій на підвищення тарифів, у платіжках за липень тарифи на постачання гарячої води зросли майже у два рази. Очікується, що подібне підвищення стосуватиметься і тарифів на опалення, які стануть відомі із початком опалювального сезону у жовтні.

Деякі експерти вже попереджають про можливість нової кризи неплатежів восени-взимку цього року. Проте в уряді вважають, що система надання комунальних субсидій може захистити тих, чиї доходи не встигають за підвищенням тарифів. Цього року на субсидії у бюджеті виділено 42 млрд грн.

30 серпня уряд запустив сайт, на якому зібрана інформація щодо розрахунку тарифів, а також субсидій, які можуть отримати українці, якщо їхні доходи не дозволяють сплачувати за комунальні послуги за новими тарифами.

За матеріалами ВВС

економіка тарифи жкг енергетика

Знак гривні
Знак гривні