Як у Фейсбуку формується ілюзія, ніби навколо - твої однодумці

Рано чи пізно кожного юзера Facebook дивують результати соцопитувань чи голосування на виборах. Просто у FB формується ілюзія, що живеш серед однодумців.

"Люди, які проголосували за це, хто ви?" - думає він, гортаючи стрічку в соцмережах.

"Навколо такі адекватні співрозмовники, звідки ж такий рейтинг у партії X?" - запитує себе користувач.

Ілюзія "адекватності" оточення, тобто повного резонансу зі своїми політичними поглядами, - дуже поширене явище, яке має своє пояснення, - написано в науковому блозі на ВВС

У соцмережах ми свідомо чи несвідомо створюємо комфортне коло спілкування, відсіюючи людей із протилежними політичними переконаннями.

Науковці з Університету Канзасу виявили, що люди з великою кількістю друзів у Facebook (людей, із якими вони справді підтримують соціальні зв’язки) уникають демонструвати свої політичні погляди френдам, які належать до інших політичних таборів.

Cтало відомо, що вони налаштовують свої сторінки так, щоби політичні пости взагалі не показувалися певній групі людей.

Патрік Міллер, один із керівників дослідження, називає стрічку таких користувачів "ехо-камерою", де їхні власні думки лише посилюються та підтверджуються іншими. Згодом такі користувачі вже неохоче висловлюють "ризиковані" думки, боячись, що вони стануть непопулярними серед друзів.

Дослідження Технологічного інституту Джорджії також доводить, що політика розділяє аудиторії.

Політично активні люди, які проводять багато часу онлайн, схильні крутитися у колах однодумців. Таким чином, політичні погляди дедалі більше поляризуються, оскільки прихильники різних політичних течій не взаємодіють між собою.

У рамках дослідження опитали понад сотню політично активних користувачів Facebook, які обговорювали найгостріші політичні питання у США: скорочення бюджету, гомосексуальні шлюби та контроль за володінням зброєю.

Більшість учасників були лібералами, жінками і мали вік до 40 років – це портрет середнього Facebook-користувача у США.

Отже, понад 70% опитаних сказали, що не обговорюють політику з друзями, які не розділяють їхніх політичних поглядів.

Коли ж вони бачать щось, із чим не погоджуються, 60% сказали, що ігнорують цей контент, не лишаючи коментарів і не вступаючи в дискусії. Мотивували свою поведінку тим, що політичні дискусії негативно впливають на дружбу.

І це справді так. Спільне дослідження Єрусалимського та Тель-Авівського університетів показало, що протягом конфлікту у Газі в 2014 році політичні дискусії стали першою причиною для розірвання дружби у Facebook.
"Розфренджуючи політичних опонентів, ми робимо свій вклад у формування ехо-камери", - вважають керівники дослідження, які дослідили профілі та моделі онлайн-поведінки 1103 користувачів.

Та де взяти енергію і сили, щоб вести політичні дискусії онлайн? Набагато простіше клікнути на unfollow, unfriend чи навіть block user і проводити час у клубі за інтересами, де всі навколо думають, як ви, і дивуватися раз на кілька років, коли під час виборів раптом виявляється, що ви у жахливій меншості.

наука фейсбук інтернет політика

Знак гривні
Знак гривні