Історик: на тлі антиукраїнської істерії в Польщі, поява проспекту Бандери в Києві може нашкодити

Попри те, що в містах західної України вулиці та площі Бандери існують давно - саме зараз рішення про появу проспекту Бандери у столиці може бути невчасним?

В умовах антиукраїнської істерії, яка зараз точиться у Польщі, перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери, за яке сьогодні проголосували депутати Київради, - рішення нерозумне. Таку думку у коментарі «Главкому» висловив історик-публіцист Олександр Зінченко.

«Вчора в парламенті Польщі відбувалося настільки гостре обговорення наших польсько-українських проблем з минулим, що, чесно кажучи, у мене було відчуття, що деякі польські депутати змагаються. Ніби конкурс такий - хто зробить дурнішу заяву. Наразі виглядає так, що низка польських депутатів і депутати Київради зіграли в такому конкурсі 1:1», - зазначив він.

За його словами, реакцією Польщі на таке нововведення стане «чергова істерика». «Тобто, сказати, що це рішення сприятиме порозумінню між поляками і українцями в короткотерміновій перспективі, буде великим перебільшенням. Коли я знову почую, як це було колись, мовляв, «ой, не подумали» - ну то, вибачте, може, вже потрібно починати думати тим, хто приймає такі рішення», - додав Зінченко.

Як відомо, вчора в польському Сеймі розгорталась бурхлива дискусія навколо питання про вшанування жертв «волинської різанини». Польський парламент дискутував про те, коли саме на державному рівні треба відзначати день пам’яті поляків, убитих на Волині, а також який документ потрібно ухвалити – заяву чи спеціальний закон. В обговоренні цих питань взяли участь понад 40 депутатів парламенту, а також представники уряду Польщі. У виступах багатьох депутатів лунала гостра критика на адресу України, яка, начебто, формує сучасну українську ідентичність на культі УПА та Бандери, що ображає поляків.

польща бандера київ історія

Знак гривні
Знак гривні