Парадокс: діячі мистецтва оцінюють Кириленка зважено, а серед тих, хто паплюжить - Медведчук

Передбачення, які тримаються на чутках, пророкують дві кандидатури на міністра культури в новому уряді: В'ячеслава Кириленка - чинного міністра, та Євгена Нищука – колишнього. Як діячі мистецтва оцінюють роботу Кириленка? Еспресо опитало музикантів та письменників щодо їхнього ставлення до діяльності чинного міністра

Оксана Забужко, письменниця:

"У мене від початку було багато запитань до Міністерства культури, бо все це було мляво, а треба було активніше і жвавіше. Але мені подобається концепція, яка полягає в тому, що європейські реформи – це не тоді, коли 40 українських митців їдуть в Європу, а коли в кожному райцентрі є своє культурне життя. Ось це Європа.

Його політика хоч і бюрократична, млява та невпорядкована – а при ближчому розгляді всі державні інституції – це Авгієві стайні, які треба чистити і чистити – але є ще один принциповий момент для мене.

Плюси я почала бачити тоді, коли випадково дізналася, що наш Мінкульт спонсорує з кожної вистави 30 квитків для АТОшників на ротації. Про це ніхто ніде ні разу вголос не говорив. Голоси ображених, хто не поїхав в Європу, ми чули, а голоси притомних, які могли б розповісти і сформулювати концепцію, ні.

Мовчать, що в нас щось робиться, що Міністерство культури не обслуговує мистецтво, а забезпечує культурні потреби населення. І що нарешті цей закон про квоти був підготовлений. А це вже схоже на притомну культурну політику. Це те, що мені нарешті почало подобатись. Це те, чого країна чекала 2 роки: боротьби з окупацією наших ефірів, з інформаційною окупацією культурного простору".

Валерій Харчишин, музикант, лідер гурту "Друга ріка":

"Сама по собі діяльність, а не бездіяльність - уже позитив. Попередніх міністрів ніхто не бачив і не чув.

До одного такого міністра я попросився на прийом. Не по телефону, не через знайомих, а як належить - написавши офіційного листа.

Так ось, тільки коли міністерство очолив Кириленко, на лист відреагували. І через кілька днів я був у нього. Моє питання неособистого характеру було вирішене на місці".

Андрій Курков, письменник, кінематографіст:

"Я бачу, що Кириленко шукає, як і де бути активним, адже Міністерство культури - це фронт завдовжки сотні кілометрів. У мене до Міністерства культури як до інституції завжди були претензії, але з листопада я роблю свої проекти, які координуються з їхньою допомогою.

Зокрема це "Бессарабські діалоги", в рамках яких я провів три поїздки, і конкурс для молодих літераторів Одеської області. Зараз такий проект я роблю на Закарпатті.

Тож моїм проектам вони пішли назустріч, і поки мені на них немає приводу скаржитися. Навпаки, коли виникали питання, я їх швидко вирішував зі співробітниками міністерства".

Тарас Компаніченко, кобзар, бандурист:

"Я дуже добре ставлюся до Євгена Нищука і нормально з ним співпрацював. Щодо роботи Кириленка, тут я бачу більше плюсів ніж мінусів.

Я розумію, що зараз Нищука і Кириленка протиставляють. І я не проти Євгена Нищука, але мені дивно, що оцінка діяльності Кириленка в когось викликає сумніви. Я розумію, чому це відбувається: він зачепив медіа-холдинги, питання мовних квот на радіо.

Я бачу, що плюсів у його діяльності більше, ніж мінусів, адже є чітка позицію щодо лобіювання українського продукту. На Кириленка почали навішувати, що він розсварив когось. Можна критикувати його, говорити негативні речі, але це брехня, що він людей зіткнув лобами.

Я знаю з перших джерел, що не було підписано жодного документа, який стосується забудов в історичній частині Києва. І це може бути теж однією з причин, що Кириленка хочуть зняти. Бо забудовники мають серйозний вплив на владу, і потрібні поступливіші позиції до цього.

Але я не можу оцінювати його діяльність, бо не відстежував це пильно і не моніторив. А в тих позиціях, в яких я стикався з Міністерством, я задоволений його діяльністю. Адже це стратегічно важливі рішення".

Чомусь зовсім інший тон у подібної підбірки УП:

Вони прямо називають свою статтю "Кириленко – це стагнація. Публічні діячі про те, чому не можна перепризначати міністра культури":

ОЛЕКСАНДР РОЙТБУРД, художник

— Я не вижу смысла еще раз говорить, почему Кириленко — это плохо. Я говорил это со дня его назначения, я написал ему пространное открытое письмо, которое завершил словами, что был бы рад в нем ошибиться. Не ошибся: все наихудшие опасения реализовались с перевыполнением плана.

Я думаю, что истинное призвание господина Кириленко — возглавлять министерство жлобства.

Щиро кажучі, інші люди в підбірці - менш відомі, ніж у підбірці Еспресо

.

Можете почитати всіх на сайті УП

Зате проти Кириленка виступив і більш відомий "діяч":

Медведчук вступився за "національну культуру"

Захопившись процедурою "виявлення і знешкодження ворогів", Мінкульт забув про свої прямі обов'язки. Він лише створює додаткові перешкоди розвитку національної культури, вважає лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук. Детальніше, якщо раптом кому цікаво.

Підсумок:

За Кириленка: відомі письменники Забужко, Курков, бандурист Компаніченко, музикант із "Дургої ріки".

Проти Кириленка: крім відомого художника Ройтбурда, передусім різні арт-менеджери й депутати (ось) та - чудовий однодумець - Медведчук.

Ось такий баланс.

кириленко уряд

Знак гривні
Знак гривні