Референдум у Голландії відбувся. Відповідь асоціації з Україною: ні

Явка ледь-ледь перевищила мінімальні 30%.

За попередніми даними неофіційного підрахунку голосів з муніципалітетів, більшість учасників референдуму в Нідерландах виступили проти угоди ЄС з Україною. Явка при цьому склала близько 32% від всіх виборців - такими є результати екзит-полу телеканалу NOS.

За його ж даними, 61% виборців висловилися проти угоди, тоді як підтримали її 38%.

Водночас спостерігачі відзначають, що багато прихильників Угоди про асоціацію між ЄС та Україною свідомо не пішли на вибори, щоб не збільшувати загальну явку - для того, щоб його результати стали дійсними, вона мала перевищити 30%.

Прихильники угоди з Україною закликали людей не слухати російську пропаганду

Тепер чинний уряд країни має відреагувати на результати волевиявлення.

"Якщо явка складе більше 30%, ми не зможемо підписати угоду (про асоціацію між Україною та ЄС. - Ред.), поки не знайдемо вирішення. Це може зайняти тижні дебатів тут і в Брюсселі", - заявив напередодні прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в ефірі NOS.

Сам уряд і прем'єр голосували "за".

Водночас один з лідерів голландських "євроскептиків", праворадикальний політик Герт Вілдерс написав у Twitter: "Схоже голландський народ сказав "ні" європейській еліті та "ні" угоді з Україною. Початок кінця ЄС".

На попередні результати відреагував і президент України Петро Порошенко.

"Референдум в Нідерландах має виключно консультативний характер. Стратегічно він не є перешкодою на шляху України до Європи", - написав він у Twitter у четвер зранку.

"Дякую кожному, хто проголосував "за" на референдумі в Нідерландах і всім, хто популяризував Україну в Голландії", - додав глава держави.

За матеріалами ВВС

маразм нідерланди пропаганда україна росія референдум Європа

Знак гривні
Знак гривні