Уточнення щодо заяви Жана-Клода Юнкера про перспективи України в ЄС+ повне відео виступу

Після перегляду відео з виступом Юнкера, ми вносимо серйозні уточнення до змісту новини. Стара версія знаходиться нижче.

З 40-хвилинної лекції Юнкера в Гаазі, що називалася The European Union - a source of stability in a time of crisis (ЄС- джерело стабільності в часи кризи), Україні було присвячено менше 10 хвилин. Більшу частину лекції він говорив про інші теми - наприклад, міграцію. Юнкер наголосив, що головна тема виступу - це не Україна, але через те, що в Голландії відбудеться референдум про угоду ЄС-Україна, він присвятить їй декілька хвилин.

Дослівно, якщо взяти цитату у відриві від контексту виступу, вона звучала наступним чином:

"В ЄС нещодавно увійшли нові держави-члени, як їх називають. Однак у деяких випадках, я думаю, швидкість входження була завелика. Ми не можемо ще раз допускати щось подібне. Тому Україна точно не стане членом ЄС у найближчі 20-25 років. І так само членом НАТО"

Однак, це було сказано в голландській Гаазі, напередодні референдуму, і перед цим Юнкер зробив зауваження, що його тези - більше для внутрішнього використання. Юнкер також заявив, що референдум - стосується не входження України в ЄС - як думає частина голландців, а лише торговельної угоди ЄС та Україною, і що він думає що голландці - як торговельна нація - скажуть "так" на референдумі.

Що залишається у залишку - замість того, щоб пояснити весь контекст фрази Юнкера про Україну, а також те, що вона призначена для вигідного для України результату референдуму в Голландії, частина українських ЗМІ використала її у відриві від всієї промови, як чергову негативну сенсацію - на цей раз європейську.

--- Старий текст новини ---

"Україна, безумовно, в найближчі 20-25 років не стане членом ЄС", - заява єврокомісара Жана-Клода Юнкера про перспективи України та ЄС вчора стали справжньою сенсацією, яку продублювали, після Української Правди, ДТ та DW(Україна), ще десятки укрЗМІ. Єдина проблема - Юнкер такого не говорив.

Перед вами (неповний) список ЗМІ станом на ранок 4 березня: серед десятків видань, лише декілька спромоглись точно передати фразу Юнкера. Див. наприклад статтю провідного голландського видання Post, цитата:

Juncker benadrukte dat het gaat om een handelsverdrag en niet om een eerste stap naar toetreding tot de Europese Unie. “Oekraïne wordt de komende 20, 25 jaar geen lid van de Europese Unie”, verklaarde de commissievoorzitter. In die tijd zal het land ook geen lid worden van de NAVO, voegde hij eraan toe. Hij gaat uit van een positief resultaat. Hij kan zich niet voorstellen dat ‘een handelsnatie als Nederland’ tegen het verdrag zal stemmen

Переклад:
"В наступні 20-25 років Україна - це член ЄС. За цей час країна також стане членом НАТО".

Порівняємо з тим, що писали у нас (зеленим підкреслені ЗМІ, що правильно передали сенс фрази, курсивом підкреслені особливо грубі перекручення):

- Юнкер вважає, що Україна не зможе долучитися до ЄС чи НАТО в наступні 20-25 років.
Newsru.ua - ‎8 годин тому‎.

- Україна нездатна стати членом Євросоюзу у наступні 20 років.
Вголос - ‎1 годину тому‎.

- "Україна точно не буде здатною стати членом ЄС наступні 20-25 років.
Дзеркало Тижня - ‎10 годин тому‎.

- «Україна, безперечно, не зможе стати членом ЄС у наступні 20–25 років...
Радіо Свобода - ‎8 годин тому‎.

- "Україна, безумовно, в найближчі 20-25 років не стане членом ЄС".
Українська правда - ‎10 годин тому‎.

- Для вступу в ЄС і НАТО Україні знадобиться 20-25 років - Юнкер.
Преса України
- ‎7 годин тому.‎

- Юнкер: Україна не зможе стати членом ЄС років 25.
Корреспондент.net - ‎10 годин тому‎.

- "Україна точно не буде здатною стати членом ЄС наступні 20-25 років ..."
Телеканал "5 канал" - ‎8 годин тому‎.

"- Україна точно не буде здатною стати членом ЄС наступні 20-25 років, це ж стосується і членства в НАТО".
espreso.tv - ‎10 годин тому‎.

- Україна не зможе стати членом Євросоюзу і НАТО ще 25 років.
Новини від ТСН - ‎7 годин тому‎.

- "Україна не здатна у найближчі 20-25 років стати членом ЄС чи НАТО", - Юнкер.
iPress - ‎10 годин тому.‎

- Україні знадобиться 20 років на вступ до Євросоюзу, - Юнкер.
Украинские Новости
- ‎9 годин тому‎.

- Україна не зможе вступити до ЄС та НАТО у найближчі 25 років - глава Єврокомісії.
Голос України - ‎10 годин тому,‎ (із посиланням на ТАСС(!!!). Офіційне видання влади посилається на центральну інформагенцію країни-ворога у питанні, яке стосується України та ЄС!!!)

- Україна точно не буде здатною стати членом ЄС у наступні 20-25 років.
Deutsche Welle - ‎11 годин тому‎.

Для кращого розуміння контексту, варто зазначити, що слова прозвучали у Гаазі, і призначалися для того, щоб заспокоїти голландців, які незабаром будуть голосувати на референдумі щодо угоди Україна-ЄС

дятли медіа змі абзац

Знак гривні
Знак гривні