Журналістку Варфоломєєву звільнили з полону «ЛНР». Для обміну на неї Порошенко помилував засудженого на 11 років громадянина Росії

Журналістку Марію Варфоломєєву звільнили з полону так званої «ЛНР», - повідомляє Громадське.

Вона перебувала в неволі у луганських бойовиків більше року.

Марію Варфоломєєву звинувачували начебто у шпигунстві, мовляв, вона фотографувала будівлі Луганська. За її особистими фотографіями в соцмережі зробили висновки, що вона є активним членом організації «Правий сектор». У підсумку Варфоломєєву звинуватили в коректуванні артилерійського вогню під час обстрілу Луганська 27 січня. Заявили, що їй загрожує 15 років ув'язнення.

На фото - Марія Варфоломєєва. Джерело: Громадське.

За словами уповноваженого представника президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірини Геращенко, Варфоломєєва потребує реабілітації. З цією метою її везуть до Києва у реабілітаційний центр «Феофанія».

В коментарі журналістам Громадського Марія розповіла, що півроку знаходилась в одиночній камері.

Її обміняли на двох полонених: жінку, ім’я якої поки що не розголошується, і 20-річного громадянина РФ Івана Горбунова з Краснодарського краю. Останнього було засуджено на 11 років тюремного ув'язнення, а згодом помилувано президентом і відправлено на обмін.

На території України він перебував з вересня 2014 року, воював на боці так званої «ДНР». У коментарі журналістам Громадського він заявив, що своєї провини не визнає.

На фото - Марія Варфоломєєва. Джерело: Громадське.

Прогнозувалось, що Марія Варфоломєєва мала бути четвертою особою, звільненою 26 лютого. Але тоді її не відпустили.

Інформацію про звільнення Варфоломєєвої підтверджує і Петро Порошенко у Twitter.

полон луганщина варфоломєєва тероризм

Знак гривні
Знак гривні