Кожного другого затриманого цивільного катували в окупованому Донбасі

"Я просила меня не бить, говорила, что беременна. Они сказали, что "очень хорошо, что укроповский ребёнок умрёт". Нас били всем, чем угодно: и прикладами, и ногами, и бронежилетами, которые нашли у нас. Били по всем частям тела. Об меня тушили бычки. Мне, потому что я смотрела и кричала, когда избивали других, завязали скотчем глаза. Я на тот момент была на третьем месяце беременности, и в результате избиений у меня началось кровотечение..." – зі свідчень жінки, яку утримували та катували за волонтерську діяльність незаконні збройні формування.

Підвал де утримували затриманих. Лисичанськ

Тільки за офіційними даними, через полон пройшли 1333 цивільних осіб, 27 журналістів, 38 волонтерів. Досі в застінках знаходяться 131 людина, серед яких цивільні.

Волонтерські ініціативи, які контактують із рідними полонених, стверджують, що реальні цифри більші у геометричній прогресії.

"Євромайдан SOS" та інші члени Коаліції "За мир та справедливість на Донбасі" провели опитування півтори сотні звільнених з полону людей, яке дає можливість уявити, що відбувається у місцях, відомих більше як "підвали". Було встановлено 79 таких місць, де утримуються люди. Це адміністративні будівлі, військомати, офісні приміщення, приватні помешкання, готелі та гуртожитки, заклади громадського харчування, промислові підприємства, заводи та фабрики, підвали, гаражі, каналізаційні колодязі, клітки, собачі вольєри.

Кожні друга опитана цивільна людина була піддана катуванню та жорстокому поводженню; 12% із цієї кількості жінки. Для 71% людей заподіяння фізичного та морального болю супроводжувало їх протягом всього період утримання. Близько 46% людей, які уникли катування, стали безпосередніми свідками того, як катують інших. Близько 16% опитуваних осіб розказують про позасудові розстріли та забиття до смерті під час катування.

Свідчення утримуваних людей дають багато доказів, що Росія здійснює ефективний контроль над незаконними збройними формуваннями. Невипадково у 44% керівну роль у проведенні допитів та організації охорони "підвалів" виконували кадрові військові та "добровольці" Російської Федерації.

Детальніше про організовану систему викрадення та катування цивільних людей на окупованих територіях у статті координатора Євромайдану SOS Олександри Матвійчук
«Крізь пекло. Цивільні заручники в окупованому Донбасі»
.

полон тортури донбас

Знак гривні
Знак гривні