Кіровоград усупереч волі народу пропонують перейменувати на Інгульськ (ІНФОГРАФІКА)

Річ у тім, що воля народу зі значною перевагою пропонує не менш імперську назву - Єлисаветград.

Хоча були й жартівники, які пропонували назви типу "Уранопільськ" чи навіть "Уран-Батор", через уранові родовища в області.

Результати опитування з перейменування
Create bar charts

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту перейменувати Кіровоград в Інгульська в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їх символіки".

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету.

Також члени комітету голосували за те, щоб рекомендувати Раді перейменувати Кіровоград в Єлисаветград, однак, цей варіант не набрав необхідної кількості голосів.

За словами голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, присутнього на засіданні комітету, варіант перейменування міста на Єлисаветград, може, і підтримує значна частина жителів Кіровограда, однак, цей варіант є неприпустимим, оскільки він додає на карту України "спадщину російського імперіалізму".

Відповідно до закону, Рада повинна прийняти рішення про перейменування населених пунктів, які підпадають під закон про декомунізацію, до 21 лютого 2016 року.

Географічно Кіровоград розташований у долині і на берегах річки Інгул.

25 жовтня паралельно з місцевими виборами було проведено опитування про перейменування міста, в якому взяли участь 45 863 особи. Більше 35 тисяч проголосували за Єлисаветград, друге місце зайняв Інгульськ (4302 голоси), третє - Златопіль (3509 голосів). Також пропонувалися варіанти Кропивницький, Благомир, Ексампей, Козацький.

кіровоград реформи декомунізація

Знак гривні
Знак гривні