Лукаш на посту міністра заплатила юристам 2,5 млн за коментарі типу Бред! і Какая глубокая мысль! (ФОТО, ВІДЕО)

Але судити її треба б не за це. Прокуратура звинувачує екс-міністра юстиції Олену Лукаш по досить слабкому епізоду, заплющивши очі на її мільйони. Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші гроші»:

Генпрокуратура підозрює Олену Лукаш за фактом заволодіння коштами держбюджету в розмірі 2,5 млн грн та вчинення службового підроблення. Злочин начебто було скоєно за змовою у групі осіб.

Мова йде про тендер від 2013 року. На ньому Мін’юст замовив три порівняльно-правові дослідження щодо адаптації вітчизняного законодавства до європейського. Компанія «Європейська правова група» отримала 920 тис. грн за свою роботу обсягом 686 сторінок. Адвокат Олексій Калмиков, у минулому співробітник прокуратури Херсонської області, за роботу обсягом понад 500 сторінок – 930 тис. грн. Підприємець Ганна Сапельникова - 680 тис. грн. за дослідження обсягом 149 сторінок.
Таким чином вартість однієї сторінки коштувала Мін’юсту 1400-4500 тис. грн.

Найдорожчу ціну, еквівалентну $560 за сторінку, Міністерство сплатило Ганні Сапельниковій, яка є партнером екс-співробітника Господарсько-фінансового Департаменту Кабміну Олександра Грановського. Водночас у її дослідженні щодо адаптації законодавства ЄС у сфері цивільної авіації до законодавства України викладені такі коментарі до окремих речень та абзаців: «Нісенітниця!», «Яка глибока думка!», «Думка відсутня!», «Дежавю!», «Це вже зазначено на початку розділу!» тощо. Хто автор цих коментарів, достеменно невідомо.

Головна претензія ГПУ – до якості виконаних досліджень та ціни, яку Мін’юст сплатив за них. Матеріали досліджень, виконані в рамках тендеру часів Олени Лукаш, досі розміщені на сайті міністерства. Якість інформації у файлах, що скачуються з офіційного сайту, справді викликає серйозні сумніви – правові матеріали містять емоційні коментарі, зроблені в режимі правки.

Чинний міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що після його призначення в Мінюсті було проведено аудит, зокрема, й щодо цього тендеру 2013 року, матеріали передано до ГПУ.

Разом з тим, згадані переможці закупівлі Мін’юсту вигравали подібні тендери задовго до того, як Лукаш очолила міністерство. І екс-міністр, і виконавці робіт стверджують, що не знайомі між собою, а кошти пішли переможцям тендеру та безпосереднім виконавцям робіт.

Крім того, Олена Лукаш не була членом комітету з конкурсних торгів Мін’юсту, а лише затверджувала його склад, тобто відповідно до посадових обов’язків не приймала рішення щодо визначення переможців тендеру. До складу комітету з конкурсних торгів входило 17 осіб з різних департаментів Мін’юсту, п’ять з яких були представниками апарату міністра. Таким чином, справа проти Лукаш може розпастися, якщо обвинувачення не доведе умисел та мотив підозрюваної.

Згаданий тендер на 2,5 млн грн – це наразі єдине, через що прокуратура висунула підозру Лукаш за результатом майже двох років розслідування економічних злочинів режиму Віктора Януковича. Але статки родини екс-міністра викликають питання не на мільйони, а на десятки мільйонів гривень.

У власності екс-очільниці Мін’юсту та її матері – щонайменше п’ять елітних об’єктів нерухомості в центральній частині Києва. Серед них елегантний будинок площею майже 800 кв. м на земельній ділянці 0,07 га в Царському селі, що на Печерських пагорбах столиці. Цей маєток з ділянкою придбані у червні 2013 року на матір Олени Лукаш, що перебувала на пенсії. Мінімальна вартість володінь тут становить 50 млн грн. Місцеві свідчать, що будинок купувався родиною Лукаш готовим, екс-міністр мешкає саме в ньому.

Крім того з’ясувалося, що в грудні 2011 р. на матір Лукаш записали ще одну київську квартиру загальною площею 86 кв. м – на вул. Вєтрова, 23 неподалік від Ботанічного саду. А безпосередньо Олена Лукаш є власницею ще трьох квартир площею 127, 125 та 111 кв. м у сучасному житловому будинку на Подолі, по Ярославському провулку, 7/9 в Києві. Дата їх придбання невідома, місцеві свідчать, що будинок збудований близько 8 років тому.

Попередні вісім років до звільнення з Мінюсту Олена Лукаш працювала на державних посадах, її чоловік Григорій Ілляшов – також. На судове засідання екс-міністр приїхала на автомобілі Lexus RX 350 (2009 р.в.), у супроводі охоронця та водія. Задекларований дохід Олени Лукаш у 2011 та 2012 роках становив трохи більше 200 тис. грн або 18-19 тис. грн щомісяця.

суд лукаш прокуратура корупція

Знак гривні
Знак гривні