Результати місцевих виборів-2015. Найбільше втратила Самопоміч, додали Свобода й Опоблок. Висновки і прогоноз (+ІНФОГРАФІКА)

Результати, представлені нижче, є результатами місцевих виборів, розрахованими по даних виборів в обласні ради, - пояснює "Каменяр". - Тому що дані виборів в обласні ради найбільш співставні та найбільш порівнювані з даними парламентських виборів.

Виборів до Донецької і Луганської обласних рад не було. Тому дані по цих регіонах пораховані по даним до районних рад і міських рад міст обласного підпорядкування.

Вибори в Маріуполі і Красноармійську відбудуться 29.11.2015, тому в представлених результатах виборів дані по цих містах не зазначені.

Нижче відображені дані політичних партій, які набрали найбільше голосів на виборах.

Однак, крім найбільших політичних партій, представлені результати нових політичних проектів. Це політичний проект депутата Капліна і політичний проект депутата Добродомова.

На місцевих виборах не брали участі партії Народний Фронт, Комуністична партія, Правий Сектор.

Балотування до обласних рад по всіх регіонах забезпечили Блок Петра Порошенка, Батьківщина, Свобода, РП Ляшка, УКРОП. Інші партії виставляли своїх кандидатів не у всіх регіонах. Опозиційний блок не балотувався, приміром, до Тернопільської обласної ради. Самопоміч — до Миколаївської, Одеської облрад і т.д. При порівнянні результатів місцевих виборів з результатами парламентських виборів ці фактори будуть враховані.

Результати виборів:

На місцевих виборах з результатом 2,545 млн виборців перемогла провладна партія — Блок Петра Порошенка. Найближчі конкуренти Батьківщина (1,580) й Опозиційний блок (1,507) набрали на 1 млн голосів менше. Ще 6 партій набрали більше 0,5 млн голосів. Це — УКРОП (954 тис.), Свобода (881), РП Ляшка (880), Самопоміч (833), Відродження (708), Наш Край (604).

На виборах до обласних рад і районних рад Донецької і Луганської областей взяли участь трохи більше 13 млн виборців. Це на 2,7 млн виборців (17,1%) менше, ніж було на парламентських виборах.

На місцевих виборах 2015 року виборці добре голосували за місцеві партії. На виборах в Закарпатті переміг «Єдиний Центр» (партія Балоги), на Хмельниччині - «За конкретні справи» (партія Гереги). Чільні місця посіли регіональні партії в Черкаській області, в Одеській області, у м. Вінниця. В цілому за інші (несистемні) партії проголосували 1,6 млн людей, а це 2-ге місце після БПП.

П’ятипроцентний бар’єр по всій Україні, по результатах місцевих виборів подолали 8 партій:

1. Блок Петра Порошенка — 19,5%,
2. Батьківщина — 12,1%,
3. Опозиційний блок — 11,5%,
4. УКРОП — 7,3%,
5. Свобода — 6,8%,
6. РП Ляшка — 6,7%,
7. Самопоміч — 6,4%,
8. Відродження — 5,4%.

Однак враховуючи те, що вибори в Маріуполі і Красноармійську не відбулися і те, що мінімум 80 тис. голосів «по гудку» перейдуть Опозиційному блоку, то фактично друге місце на місцевих виборах зайняв Опозиційний блок, а третє Батьківщина.

Слід зазначити, п’ять партій - УКРОП, Свобода, РП Ляшка, Самопоміч і Відродження, попри те, що формально подолали 5% бар’єр по Україні, при явці, яка була на парламентських виборах, або вилітають за прохідний бар’єр, або знаходяться на тоненькій межі. Самопоміч, приміром, при явці рівня минулих парламентських виборах набирає всього 5,3%, Свобода і Ляшко по 5,6%, УКРОП — 6%, а Відродження всього 4,5%. Тобто при збільшенні явки у порівняння з цими місцевими виборами, 5 партій з 8-ми, які зараз подолали 5% бар’єр, мають всі шанси його не подолати.

Оскільки вибори місцеві, то важливим показником місцевих виборів є представництво партій у місцевих радах.

По результатах обробки 98,4% даних, тут теж лідером є Блок Петра Порошенка, 8 720 депутатів котрого будуть входити до місцевих рад. Кількість депутатів Батьківщини — майже 8000 осіб. Третє місце за кількістю депутатів посів Наш Край — 4462 депутати місцевих рад, попри те, що 5% бар’єр по Україні ця партія не подолала. В Самопомочі, приміром, всього 873 депутати, зате 5% бар’єр вона з труднощами, але подолала.
Така різниця між кількістю представників у місцевих радах і кількістю отриманих голосів пояснюється різними стратегіями партій на місцевих виборах і різними результатами голосування. Самопоміч, приміром, майже не виставляла своїх кандидатів у маленьких містечках, їх цікавили тільки великі міста та обласні ради (не всі), тому, звісно, депутатів у Самопомочі не так багато.
Батьківщину, приміром, цікавила влада усюди: і в великих, і в маленьких містах, але перемагала Батьківщина в основному в маленьких містах. На відміну від провладного Блоку Петра Порошенка, який перемагав усюди, Батьківщина пролетіла (не набрала і 5%) у Львові, Харкові, Одесі. Доволі низькі результати у Києві. Такий результат Батьківщини (набирання голосів у провінції і провал у великих містах) відкриває дуже серйозну суспільну проблему — розвиток і ріст популізму в нашій країні напряму залежить від бідності електорату, від рівня неосвіченості електорату і від інформаційного впливу олігархічних ЗМІ. Тому величезний «привіт» Стецю, Адміністрації Президента, Кабміну, які абсолютно не інформують людей про події в державі.

Все ж, по кількості депутатів, обраних у місцеві ради, можна судити про успішність передвиборних кампаній. Це можна зробити, порівнявши кількість депутатів з кількістю кандидатів у депутати і визначивши відсоток тих кандидатів, які стали депутатами.

Тут лідерами є Наш Край і Аграрна партія, в кожної з яких третина кандидатів стала депутатами. Трохи менші показники в Блоку Петра Порошенка і Батьківщини — приблизно 31%. В Опозиційного блоку чверть кандидатів стали депутатами, а в Самопомочі 19,3%. Тобто, кількість депутатів у Самопомочі мала не тільки тому, що партія вибрала стратегію охоплення великих міст і залишила без уваги містечка, а ще й тому, що Самопоміч провалила місцеві вибори, не досягла поставлених цілей. Це ж можна сказати про всі інші партії, які по цьому показнику знаходяться нижче Самопомочі.

Приміром, показник УКРОПу– 16,2% кандидатів стали депутатами. При цьому підтримка по Україні склала 7,3% (доволі непоганий показник). Однак низька кількість обраних депутатів у порівнянні з виставленими, є свідченням того, що рейтинг цієї партії забезпечується кількома регіонами, де партія набрала основну масу голосів, а кандидати в інших регіонах «пролетіли». Так воно і є. УКРОП набрав за рахунок Дніпропетровської області і Волині, трохи Франківщини. В інших областях результати УКРОПу або «на грані», або провальні.

Те ж саме можна сказати про Відродження, яке завоювало Харків і Закарпаття, а в інших областях пролетіло. Підтримка Свободи теж обмежилась Галичиною. Результати Свободи в інших регіонах не можуть тішити керівництво партії.

Результат партій на місцевих виборах великою мірою залежить від того, які саме громади представляють депутати. Це можна оцінити, вирахувавши показник кількості голосів відданого за одного депутата партії. Чим більша кількість голосів — тим більшу громаду представляє середньостатистичний депутат партії.

Ось що вийшло:

Однак, ці показники є максимальними і вони також враховують міру «неуспіху» партії на виборах. Тобто, чим більше в партії неуспішних кандидатів, тим більшим буде показник кількості голосів на одного кандидата. Тому я скорегував даний показник, щоб можна було виключити неуспішність і співставити між собою показники різних партій.

Що дають нам ці дані?

 Насамперед, розуміння того, що депутати Батьківщини, приміром, у порівнянні з депутатами Самопомочі, представляють в основному провінційні райони, маленькі містечка. Це ж можна сказати про всі партії окрім Блоку Петра Порошенка, Опозиційного Блоку (які представляють і маленькі і достатньо великі громади) і Самопомочі. Відтепер депутати Батьківщини в провінційних містечках, де вони виграли вибори, будуть наглядно демонструвати як зменшити тарифи на газ, підняти рівень добробуту в тих містечках, отже будуть робити все те, що наобіцяла Тимошенко перед виборами. Жму їхні мужні руки.

Порівняння результатів місцевих виборів з парламентськими виборами

1) Перш за все нагадаю, що явка на місцевих виборах є на 17,1% меншою ніж на парламентських виборах, а деякі партії були представлені не у всіх регіонах, крім того місцеві вибори в Маріуполі не відбулися. Також місцеві вибори мають свою специфіку голосування і на місцевих виборах були представлені і, багато де виграли регіональні партії. Тому порівняння абсолютних показників підтримки виборцями системних (всеукраїнських) партій на місцевих і на парламентських виборах має певну похибку. Однак тренди можна і треба виявити.

2) Якщо порівнювати абсолютні показники підтримки партій на місцевих і парламентських виборах, то абсолютним невдахою виборів є партія Самопоміч, яка мало того, що втратила більше половини голосів і знаходиться на межі 5% бар’єру, вона ще й втратила найбільше голосів, більше від правлячої партії, при цьому позиціонуючи себе опозиційною і правильною.

Блок Петра Порошенка теж втратив майже стільки як Самопоміч, однак в відносному виразі це становить ¼ голосів.

Також чверть голосів втратив Ляшко і теж опинився на межі 5% бар’єру.
Так виглядає, що ці вибори остаточно «поховали» Гриценка. Він зміг добитися невеликого успіху на Львівщині… і все. У всіх інших регіонах серйозно здав позиції.

Найбільше на цих виборах додала до своєї підтримки партія Батьківщина, аж 76,5%, майже 700 тис голосів у порівнянні з парламентськими виборами. І це, насправді, дуже сумно, оскільки виборець Батьківщини знову вирішив підмінити реальний світ віртуальним, і знову повестись на обіцянки того, що в принципі не можливе.

Свобода теж додала упорівнянні з парламентськими виборами і сталося це за рахунок відновлення рейтингів на Галичині. В Києві і в інших регіонах Свобода пішла вниз і в загальному результаті теж знаходиться на 5% межі.

3) Я вже казав, що абсолютні дані по партіях не є зовсім співставними, оскільки деякі партії не брали участі у виборах в деяких регіонах, та ж Самопоміч. Тому я порівняв динаміку електоральних симпатій партій тільки в тих регіонах, де вони брали участь і отримав загальні результати динаміки електоральних симпатій (наскільки зросла підтримка виборців).

Як бачимо, ці дані підтвердили вищевказані показники, дещо їх пом’якшивши. Самопоміч, в врахуванням неповної регіональної присутності, втратила не 51,9%, а 42,3%, тобто не більше половини голосів, а майже половину. РП Ляшка в рейтингу невдах обійшла БПП і зайняла другу позицію. Партія Гриценка, з врахуванням регіональної присутності, зменшила і так не густу підтримку на 7%.
Сильно відрізняються показники Опозиційного блоку. По загальних даних їх підтримка виросла на 1,4%, а з врахуванням нюансів вибору реальна підтримка збільшилась на 28,8% в порівнянні з парламентськими виборами. І це без врахування 80 тис. голосів по Маріуполю і Красноармійську. Цей приріст електоральної підтримки Опозиційного блоку (на 28,8% )— враховує 320 тис. голосів, які в Харкові перейшли від Опозиційного блоку до Відродження. Ці виборці залишились лояльними до Опозиційного блоку, просто підтримали Кернеса.

Аналіз результатів партій

1) Блок Петра Порошенка. Владна партія перемогла на виборах, з досить таки відчутною перевагою в голосах, так і з досить таки значним представництвом депутатів місцевих рад. Однак підтримка владної партії зменшилась на 22,7% в порівнянні з парламентськими виборами. Це абсолютно нормально, враховуючи ситуацію, коли в нашій країні, де в усьому винуватий одноосібно Пєця: і в тому що закони не приймають, і в тому що закони приймають, і в тому що Широкине «зливають» і в тому що Широкине не «зливають», і в тому що сусід хабарник, а його жінка «….»…. в усьому винуватий Пеця. Навіть в технічних причинах невиходу шоу «Вечірній квартал» на каналі Коломойського.
Для будь-якої влади характерне зменшення рейтингів, особливо в важкі і неоднозначні періоди історії,тому таке зниження рейтингів на фоні втраченого владою інформаційного поля, на фоні відсутності спілкування з людьми, на фоні мудака Стеця, є ще дуже низькими показником. Особливо враховуючи наявність нових олігархічно-політичних проектів, які започаткували колишні депутати владної партії: УКРОП, Народний контроль, Партія Капліна. Ну і вся брудна передвиборна кампанія була просто «мочіловом» партії влади. Знайшли 120 екс-регіоналів в 28000 кандидатів від БПП, роздули до ганебної зради, асоціюючи партію з «ригами» і вибиваючи її з електорального поля проєвропейски налаштованого виборця.
Однак є і багато інших причин падіння рейтингів владної партії: купа сумнівних кандидатів, партія провалила вибори в маленьких містах, втрачена значна підтримка в одному з базових регіонів для партії — Вінницькій області, провал в Донецькій області та інші.
2) Батьківщина. Батьківщина «приросла» у всіх регіонах. В загальному — на 77,3%. Приросла за рахунок периферійний містечок. Приросла за рахунок популізму, хоча причини приросту можуть критися також в давно сформованих і широко представлених регіональних штабах.
Враховуючи передвиборні гасла, виборці Батьківщини знову ж доводять, що українці таки багато в чому є амнезійними мазохістами, а нашим національним видом спорту є забіги по граблях… Ну не можу я по іншому пояснити, що може заставити психічно здорову людину, в якої немає проблем з пам’яттю, голосувати за партію людини, яка уклала газовий контракт по ціні $500, а тепер обіцяє зменшення тарифів, розрахованих по ціні $250, прекрасно знаючи, що власного газу в достатній кількості у нас немає…
Хоча в перемозі Батьківщини є і позитивний момент. Передвиборна кампанія і гасла Батьківщини виглядали як остання спроба пристарілої діви вийти заміж. Для цього пристаріла діва, маскуючи сантиметрові зморшки, нанесла на обличчя півкілограма пудри, на яку в об’єкта її симпатії алергія. І я з задоволенням поспостерігаю як ця алергія почне прогресувати і проявлятись в симптомах цього амнезійного мазохіста. Слава Богу, що вибори місцеві.
3) Опозиційний блок. Враховуючи дуже прогнозований результат виборів в Маріуполі, «технічний» перехід електоральних симпатій виборців Опозиційного блоку до Відродження в Харкові при збереженні електоральних симпатій до Опозиційного блоку, а також додаткових 80 тис. голосів, які отримала партія Труханова в Одесі, можна констатувати, що Опозиційний блок на цих виборах зайняв не третє, а друге місце, вирісши десь на 35%.
В кількісному показнику Опозиційний блок найбільше додав в Дніпропетровській області. Цей результат Опозиційного блоку в Дніпрі можна занести до «активу» «команди патріотів», результати діяльності якої заставляють людей повертатись до старих вождів.
Лякають результати Опозиційного блоку в центральній Україні. Ріст прихильників цієї партії у порівнянні з парламентськими виборами у Вінницькій області — 2,3 раз, Житомирській — 2,1 раз, Кіровоградській — 2,2 раз, Закарпатській — 2,4 раз, в Рівненській (!!!) — 2,2 раз. Зрозуміло, що цифри підтримки (незважаючи на ріст) не великі, але сам факт росту підтримки, факт, що заставляє людину голосувати за «рига» — насторожує.
Такий результат є причиною для того, щоб «демократичні» партії, будучи владою, перестали кидати «какашки» в якусь іншу владу, а почали працювати.
4) УКРОП. Рейтинг УКРОПу — це не рейтинг партії, а судячи по результатам виборів — це рейтинг ділових зв’язків Коломойського в Дніпропетровській області і інших регіонах + рейтинг ділових зв’язків Палиці на Волині + 2–3% антирейтингу (точніше хейтингу) влади, основаного на сюжетах ТСН і програми «Гроші» + 1% віри в то, што «оні спаслі Днєпр» + 0,5% психіатрично-фантастичного популізму, перемішуємо, збовтуємо і отримуємо рейтинг УКРОПу.
Не думаю, що ця партія має якесь майбутнє навіть в середньостроковій перспективі. Тим більше, що їм тепер прийдеться на власному досвіді показати як треба набирати контрактну армію і наповнювати бюджети міст з офшорів.
5) Свобода. Результат Свободи на місцевих виборах обумовлений ростом прихильників в Тернопільській (+77%), Львівській (+60%), Хмельницькій (+52%), і Івано-Франківській (+36%) областях. Однак у Києві і в ряді східних областей на Свободу чекало розчарування.
У порівнянні з місцевими виборами 2010 року Свобода втратила, однак у порівнянні з парламентськими виборами 2014 року — здобула невеликий приріст в 20% голосів.
Судячи по тому, що:
результат Свободи є нерівномірним і дуже сильно залежить від особистої підтримки кандидатів (голосували за кандидатів, а не за партію),
що Свобода хоч і подолала 5% бар’єр, але знаходиться «на грані»,
що в електоральному полі правих сил на цих виборах більше нікого не було,
Можна стверджувати, що це був максимальний результат Свободи і ця політична сила, в нинішній конфігурації, більше в Парламент не потрапить.
6) РП Ляшка. Ляшко на цих виборах став срібним призером в рейтингу лузерів. Судячи по динаміці електоральних симпатій і явних кримінальних проблемах в партії, політичний проект під іменем Ляшка підходить до завершення. Ну і взагалі… як можна голосувати за клоуна?
7) Самопоміч. Коли в день виборів Шустер оголошував екзит-поли, прихвалюючи Садового і Самопоміч, розказуючи про те, що Самопоміч стала «справжньою всеукраїнською партією», Самопоміч в цей час, по результатах виборів, скочувалась до містечкової партії львівських рагулів. Рейтинг Самопомочі по результатах місцевих виборів впав на 42,3%, тобто майже наполовину, впав в УСІХ регіонах, в яких Самопоміч була представлена, окрім невеличкого росту по Харківській області.
В двох базових для Самопомочі регіонах у Львівській області і у Києві, Самопоміч втратила відповідно — 101 тис. голосів (40%) і 153 тис. голосів (60%).
А причина в чому? — А причина в тому, що партія середньовічних мракобісів Самопоміч дуже помилилася, окреслюючи соціальний портрет свого виборцях. Виборець, який голосував за Самопоміч на парламентських виборах — людина розумна і освічена. Ця людина довірилась Садовому і сподівалась, що той проведе в своїх рядах професіоналів і реформаторів. А він провів у списках партії нікчем, птушників, скрєпоносів і Костю Грішина…
Замість того, щоб притягнути до відповідальності Костю Грішина, ініціювати зняття з нього недоторканості, партія його дбайливо піклується про нього, паралельно розказуючи про «християнські цінності», паралельно виключаючи зі свого списку першого номера партії за те, що та посміла мати окрему думку і проголосувати за виконання головної передвиборної обіцянки партії.
Замість того, щоб будучи владою, розділити відповідальність, Самопоміч через свої ЗМІ днями і ночами змішує з г..ном якусь іншу владу, а Заступник Голови Парламенту відверто бреше своїм виборцям про «ДНР в Конституції», не бажаючи виконувати свою основну передвиборну обіцянку.
Я вже не говорю про той психіатричний брєд, який несе в останні дні нереалізований психіатр Березюк, який проліз в Парламент під 28 номером, виключив з партії першого номера і керує «проєропейською фракцією в ручному режимі. Члени «проєвропейської партії реформаторів» в останні дні вєщають в стилі середньовічної інквізиції.
Тому не дивно, що всі ці речі природньо відобразились на втраті прихильників, втраті тих, хто здатен думати, хто помилився, довірившись мракобісам, які щораз то більше занурюються в електоральне дно, де їх чекають прихильники руского міра і його скрєпів.
8) Відродження. Проект Коломойського і його підопічного Кернеса по результатах місцевих виборів набрав 708 тис. голосів. Це становить 5,4%. Якщо явка на місцевих виборах була б такою як на виборах до Парламенту, то Відродження б набрало 4,5%.
З 708 тис. голосів відданих за цю партію 320 тис. голосів забезпечив Кернес, ще 90 тис. голосів отримано в Дніпропетровській області. Трохи в Одесі і на Закарпатті. В усіх інших регіонах результати просто ніякі.
В партії Відродження Кернес є одночасно і найголовнішим активом і найголовнішим тормозом розвитку. З одного боку Кернес забезпечує 40% голосів за партію, а з іншого боку не дозволяє позиціонувати партію не як екс-ригівське лайно. Тому я маю великі сумніви в подальших успіхах цієї партії.
9) Наш Край. По результатах виборів Наш Край набрав 4,6% голосів виборців, завоювавши місця у всіх радах маленьких міст на сході України. Наш Край, як і Батьківщина тепер працюватимуть в збідованій провінції з найтяжчим електоратом. Відмінністю від Батьківщини є те, що Наш Край не йшов на вибори з відверто популістськими гаслами, тому, теоретично, за відносно доброї роботи, має шанси отримати і примножити підтримку.
10) Аграрна партія. Тут ситуація та ж сама, як і в Нашого Краю, але трохи менше голосів — 3,3% і інший географічний розріз підтримки — центральна Україна. В принципі, «селянські партії» завжди мали підтримку на рівні 2,5% («Заступ», наприклад), тому така підтримка Аграрної партії не є дивною. Однак системним партіям є в чому повчитися в Аграрної партії і в Нашого краю. В першу чергу треба повчитись роботі з виборцями.
11) Партія Гриценка. По результатах виборів і динаміці електоральних симпатій можна впевнено сказати, що унилий полковник пішов у небуття. Той невеликий плюс, який його партія отримала у Львівській області, за рахунок персональних рейтингів кандидатів, не дасть змоги втриматись на плаву.
12) Народний контроль. Народний контроль це воістину унікальна партія. Партія з стомільйонними рекламними бюджетами, в офіційній версії створена «борцями з корупцією», які в своєму житті, згідно поданих декларацій, більше 6000 грн./міс. не заробляли, зате проводять вже 3-тю широкомасштабну передвиборну кампанію за 4 роки і вміють купляти квартири площею 140 кв.м. за 17 тис. баксів.
По рівню цинічної лапші на метр квадратний «Народний контроль» однозначно є переможцем цих виборів.
А по кількості голосів… 190 тис. по всій Україні, що становить 1,5%. Із серйозних здобутків — представництво у Львівській, Чернівецькій і Рівненській міських радах.
Є в цієї партії і серйозний «зашквар». Таким я вважаю виграні вибори у м. Дрогобичі у Львівській області. Тепер партія змушена буде наглядно показати в дії свій «антикорупційний план».
Перспективи цієї «партії» краще всього характеризують результати її голови на виборах у Львові:
Вибори у ВР. 2014 рік. 115-й виборчий округ. (1 з 4-х округів Львова) Добродомов — 45 936 голосів.
Вибори мера Львова. Добродомов — 30 797 голосів.
13) Партія Капліна. Про партію Капліна нема що писати. Каплін — ніхто. Партія — ніщо. Є трохи підтримки на батьківщині Капліна — в Полтаві. Все. Я б про неї навіть не писав, якщо б вона, як і Народний Контроль, не була недолугим політичним проектом, недолугість і недоцільність якого має бути висміяна.

Якщо б це були не місцеві, а парламентські вибори?

1) Результат виборів, з врахуванням Маріуполя і Красноармійська (додаю 80 тисяч голосів Опозиційному блоку) і з врахуванням Одеської області (додаю 80 тис. партії Труханова Опозиційному блоку) виглядав би наступним чином.

Перше місце з результатом 19,4% обіймає Блок Петра Порошенка, Друге місце Опозиційний блок — 12,7%, третє — Батьківщина — 12%. В парламент проходять ще 5 партій.

Голоси між партіями по пропорційній частині списку розділились би наступним чином:

Це тільки пропорційна частина списку. Є ще мажоритарна.
2) По результатах минулих парламентських виборів (по мажоритарній системі) і місцевих виборів, я порахував і прикинув, що із 197 депутатів, які будуть вибрані по мажоритарці, місця у ВР розподіляться наступним чином:
Блок Петра Порошенка — 70–130 депутатів,
Опозиційний блок — 15–30 депутатів,
Батьківщина — 2–5 депутатів,
УКРОП — 5–10 депутатів,
Свобода — 4–7 депутатів,
РП Ляшка — 1–2 депутати,
Самопоміч — 0–2 депутати,
Відродження — 14–17 депутатів.
Візьмемо середнє значення по кожній з партій і додамо до даних кількості депутатів по пропорційних списках.

Так, і дещо про мажоритарку. На мажоритарці більше не буде «халяви». Буде жорстка гризня. Ніхто нікому просто так округи дарувати не буде, як це було на парламентських виборах 2014 року. Бо кожен голос на вагу золота.
3) А тепер давайте спробуємо змоделювати різні формати коаліції:
БПП + СП = 157 + 20 = 177 {X}
БПП + СП + БЮТ = 157 + 20 + 37 = 216 {X} — дуже малоймовірно, враховуючи багато факторів і сьогоднішні взаємовідносини БПП і БЮТ.
Інші варіанти коаліції з участю БПП і когось зі Свободи, УКРОПу чи РП Ляшка теж дуже і дуже малоймовірні, з політичних мотивів.
Тоді: БЮТ + УКРОП + Свобода + РП Ляшка + СП = 39 + 29 + 26 + 22+20 = 136 {X}
БЮТ + УКРОП + Свобода + РП Ляшка + СП + Відродження + ВСІ мажоритарнки = 205 {X} — але це неймовірно.
Без Опозиційного блоку «опозиційна» до Порошенка коаліція не можлива. Коаліція з опозиційним блоком проти Порошенка — це …
4) І треба не забувати, що КОЖНА з партій, крім Блоку Петра Порошенка і Опозиційного блоку знаходиться під загрозою не проходження п’ятипроцентного бар’єру, п’ять з цих восьми партій знаходяться на межі, маючи біля 5%, а партія Батьківщина найближчим часом почне пожинати плоди свого передвиборного тарифного популізму.

Таким чином, по результатах місцевих виборів можна судити про наступне:

1) Попри всі помилки і проблеми влади, програне інформаційне поле, провладна партія з достатньо великим відривом від конкурентів виграла місцеві вибори. Виграла по всіх параметрах. І стала єдиною проєвропейською партією, яка може розраховувати на місця в Парламенті, якщо вибори відбудуться «найближчої неділі».
2) Окрім пропрезидентської партії на місцевих виборах зафіксована перемога популізму. Тепер популісти на місцевому рівні будуть показувати свою «роботу». Дивлячись на склад місцевих рад, розуміючи особливості взаємовідносин у між «проєвропейськими» партіями можна констатувати, що в місцевих радах буде треш… Тобто, якщо депутати від різних партій будуть відстоювати інтереси партій, а не своїх громад, то враховуючи взаємовідносини БЮТ/ Свободи/ Самопомочі/ УКРОПу/ БПП в місцеві ради працювати не будуть. Тому хочеться подякувати Богу, що це були місцеві вибори, а не парламентські.
3) Найбільшим невдахою місцевих виборів є Самопоміч, підтримка якої зменшилась майже наполовину. Якщо партія і далі буде робити вигляд, що вони святі, а їх виборці дебіли, то на найближчих виборах їх представників у Парламенті не буде. І це не спроба настрашити фанатів цієї партії — це математична констатація динаміки змін рейтингу і вказання причин такої динаміки.
4) З 8-ми партій, які по результатам місцевих виборів подолали 5% бар’єр, 5 партій мають всі шанси не подолати його на виборах «найближчої неділі», оскільки їх рейтинги є на межі цього показника і все дуже залежить від явки. Шоста партія з цих восьми партій — Батьківщина — теж має шанси не подолати 5% бар’єр, одразу як їх виборець зрозуміє, що ніяких дешевих тарифів не буде, як і контрактної армії.
5) Тушко-проекти не дали жодних відчутних результатів, не дивлячись на величезне влите бабло.
6) Поки ЗМІ «патріотичних» олігархів і «патріотичних» мерів мочать владу, якою самі є, поки Свобода кидає гранати під ВР, а Ляшко з Капліним влаштовують цирк в Маріїнському парку… активно набирають «риги». Опозиційний блок на цих виборах додав 35% у порівнянні з Парламентськими виборами, додавши суттєво в центральних областях. Це крім того, що на цих виборах з’явився Наш Край, який набрав більше 4% голосів.
7) У разі, якщо в парламентські вибори відбулися «найближчої неділі», то жодна з політичних сил не здобуде відчутного проривного результату і не зможе сформувати коаліцію. Якщо вибори відбудуться зараз — то це приведе до руйнування країни, оскільки новообраний парламент змушений буде саморозпуститись. Таким чином, у воюючій країні, в країні, яка потребує реформ і зовнішнього фінансового дотування, вищий законодавчий орган не буде працювати півроку.
А тепер, знаючи можливі розклади на парламентських виборах, порівняйте ситуацію в теперішній Верховній Раді з можливою майбутньою ситуацією у випадку, якщо люди проголосують так, як голосували на місцевих виборах…. Це буде просто колапс.

Тому, кожен, хто зараз руйнує коаліцію, хто закликає до дострокових парламентських виборів — є просто ворогом країни. Пам’ятайте про це.

вибори-15 інфографіка київ регіони

Знак гривні
Знак гривні