ТимошенКо обміняли безвізовий режим на безпеку корумпованих статків

Сьогодні нардепи голосуватимуть безвізовий пакет із трьох антикорупційних законів, - пише у своїй колонці Віталій Шабунін, Голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ.

Один із них – N3040 – про те, як Україні нарешті покращити розшук злочинних активів та упорядкувати управління арештованим та конфіскованим майном, яке зараз у переважній більшості просто дерибаняться.

Цей проект пережив комітет і практично без каліцтва повернувся до другого читання.

У ньому йдеться про утворення окремого Агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Є шанс, що в парламенті прихильників прозорого та справедливого управління нажитого корупціонерами та хабарниками буде більше, ніж їх захисників.

В Європейській Комісії, експерти якої були долучені до розробки цих законопроекту, на пальцях пояснили, як Агентство могло б працювати на практиці.

Інші два законопроекти – про арешт та спецконфіскацію – профільний правоохоронний комітет не пережили і повернулися до сесійної зали не просто кастратами, а – повними дегенератами. У разі їх прийняття погіршаться і без того складні у застосуванні норми Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів.

Ось тільки деякі перли законопроектів-виродків, які вчора технічно проковтнули члени комітету бютівця-Кожем'якіна. Автор більшості з них – нардеп-графоман та найближчий соратник Юлії Тимошенко – Сергій Власенко.

Невеликі хабарі доведеться віддавати хабарникам – феєрична правка нардепа Власенка, яку підтримав комітет. Депутат пропонує арештовувати майно лише в тих випадках, коли скоюється тяжкий або особливо тяжкий корупційний злочин, за який покаранням є конфіскація майна.

Це означає, що хабарі, які не сягають розмірів, щоб їх можна було кваліфікувати як тяжкий чи особливо тяжкий корупційний злочин, неможливо буде арештувати. Наприклад, невеликі суми хабарів. Тобто, їх треба буде повертати хабарникам. Це суперечить не лише чинному законодавству або стандартам ЄС, а – здоровому глузду.

Нардепи переписали поняття арештованого майна та перелік підстав для арешту так, щоб арештувати та конфісковувати накрадене було взагалі неможливо.

Зараз, за наявності підозрюваного чи обвинуваченого в злочинах, де покаранням є конфіскація, можна накласти арешт на все майно підозрюваного. Тобто, є підозра по Табачнику – арештовуємо все майно, що перебуває у його власності. Депутати ж пропонують, щоб прокурори давали докази злочинності походження кожної одиниці такого майна. Звичайно, така норма убезпечує від втрати власності всіх чиновників, хто встиг прикупити собі нерухомість за кордоном.

А Януковичу та його поплічникам взагалі дає законну можливість вивести з-під арешту все, що нині є арештованим в Україні.

Неможливо конфіскувати лексус коханки, придбаний за хабар. Спецконфіскацію у третіх осіб, яку було частково запроваджено в 2013-му році якраз на вимоги візової лібералізації, у 2015-му, під прикриттям все тих же вимог, хочуть взагалі убити.

Ухвалена комітетом правка вимагає доводити, що власник незаконно набутого майна дарував або передав його третій особі саме з метою уникнення спеціальної конфіскації. І неважливо, чи здогадувався власник про те, що його взагалі очікує якесь покарання чи санкція. Тобто, якщо чиновник взяв хабар і подарував коханці квартиру, то в нього не було мотиву приховати ці гроші від спецконфіскації, він хотів задовольнити коханку!!! І суд не зможе конфіскувати у коханки квартиру, яка є злочинно нажитою, навіть якщо прокурори зберуть всі докази, що ця квартира куплена за конкретний хабар.

Ліквідують одну із вимог Міжнародного валютного фонду. Своїм законопроектом депутати хочуть позбавити директора Антикорупційного Бюро можливості арештовувати на одну добу майно в тяжких або особливо тяжких злочинах. Поява цієї норми в КПК колись була вимогою МВФ, але яке це має значення зараз, після отримання Україною чергової міжнародної фінансової дози?

"Межигіря" корупціонерів пропонують арештовувати за один день. Депутати намагаються зробити все, що зберегти незаконно набуте майно. Тільки цим і можна пояснити появу нових норм в проекті закону, якими пропонується описувати всі вилучені речі протягом одного робочого дня. Ми всією командою Центру протидії корупції описували нерухомі об'єкти маєтку екс-президента не менше тижня. Як слідчий власноруч здійснить опис арештованого – нардепів не хвилює, бо правки їх колег уже зруйнували всю логіку та наслідки арешту.

Конфісковувати майно стане можливим не тільки у корупціонерів – за корисливі злочини, але й у... шпигунів чи зрадників.. Депутати пропонують застосовувати спец. конфіскацію у злочинах проти національної безпеки. У випадку шпигунства – немає зв'язку між злочином і нажитим злочинним майном, але конфіскація повинна бути застосована.

Які іще заходи для безпеки власного майна хочуть нардепи обгорнути в обкладинку безвізового режиму – лишається тільки гадати. Бо остаточної редакції законопроектів Комітет Кожемякіна ще досі не надав ні членам комітету, ні Уряду, і, можливо, навіть не планує надавати народним депутатам до голосування в пленарному засіданні.

Це називається – свідомий та добре продуманий зрив візової лібералізації фракцією Юлії Тимошенко.

Безвізовий режим не потрібен тим, у кого є дипломатичні паспорти. Їм, навпаки, потрібен режим убезпеченості – себе, свого майна та грошей.

Швидко забулося Юлії Володимирівни те, як поплічники вивозили її у візку під європейські прапори. Та на щастя, в Парламенті ще є депутати, хто ці прапори тримав тоді на Майдані і міцно тримає зараз.

Правки, які вчора голосувалися в Комітеті.

корупція тимошенко візи Європа

Знак гривні
Знак гривні