Попередні висновки: Явка менше 50%, рейтинг влади падає, а опозиції не росте, єдиний на позитиві - Саакашвілі

Центральна виборча комісія повідомила, що бюлетені на дільницях взяли 46,62% виборців, що є відповідно свідченням рівня явки на місцевих виборах, що відбулися 25 жовтня.

За даними ЦВК, найвищою була явка виборців у Тернопільській (56,50%) та Львівській областях (56,31%). 50-відсоткову позначку відвідуваності подолали також Івано-Франківщина, Волинь, Хмельницька, Рівненська, Вінницька області.

Найнижча явка зафіксована на Донеччині (31,65%) та Луганщині (35,27%).
Громадська мережа "Опора" повідомляла, що станом на час закриття виборчих дільниць явка становила 46,5%.

igure">

Сергій Лещенко пише:

Мої суб'єктивні висновки щодо місцевих виборів:

- підтримка влади падає. Візьмемо Київ. Парламентські вибори-2014: БПП та "Народний фронт" набирають 42% на двох. Зараз БПП не дотягує до 30%. Схоже в інших регіонах. Але БПП залишається партією №1 у всеукраїнському масштабі, а кредит довіри ще не вичерпано.

- провал кандидатів від БПП у Харкові, Дніпропетровську та Львові. Мають бути кадрові висновки (за Харків у владі відповідають Аваков і Ложкін, за Дніпропетровськ – Ложкін і Павелко).

- водночас головні опоненти влади - “Батьківщина” та “Опозиційний блок” - не здобули чогось вражаючого.У Тимошенко немає жодної гучної перемоги чи всеукраїнського прориву, Вілкул від “ОБ” посів друге місце в Дніпропетровську, Труханову в Одесі на п’яти наступає Боровик, Буряк у Запоріжжі ледь відірвався від переслідувачів, а для цього довелося зректися бренду "ОБ".

- відбувається фрагментація поля Партії регіонів – там виросло гібридне “Відродження”, де об’єдналися вчорашні регіонали та люди Коломойського, а назагал партія діє за принципом франшизи.

- всередині “Опозиційного блоку” має посилитися розбрат між крилом Льовочкіна (ганебна поразка Пузанова в Києві) та Ахметова (базовим регіоном хоче зробити Запоріжжя).

- “Самопоміч” не здобула приголошливої перемоги. У Києві результати менше в два рази, ніж рік тому на парламентських. Садовий не переміг в першому турі в рідному Львові, хоча його рейтинг зсунувся на 10% в гору порівняно з результатом 2010 року.

- “Свобода” підібрала під себе антиросійського націоналістичного виборця, але сталося це в умовах відсутності “Правого сектору” та банкрутства “Народного фронту”.

- Саакашвілі неочікуваним результатом Боровика посилює статус єдиного політика у владному таборі з позитивним рейтингом, здатного творити дива

.

вибори-15 київ регіони

Знак гривні
Знак гривні