МВС розслідує катування міліціонерами активіста, але не помічає, що це відбувалося у машині поліції

Розпочато слідство щодо дій міліцейських, які затримували активіста Богдана Тицького 31 серпня під Верховною Радою.

Автор: Оксана Шиян

Після метання гранати у Верховну Раду і бійки під її стінами міліція затримала більше десяти учасників подій. Поки триває слідство, затримані знаходяться під вартою.

Одному із затриманих Богдану Тицькому, активісту «Чорного комітету», міліціонери поламали руку. Причому вже після затримання і, більше того, у машині нової поліції. Так стверджує адвокат затриманого Віктор Смалій. Тицький відомий тим, що робив графіті з простріленим лобом Януковича. Був командиром польового штабу батальйону ОУН.

«Вони переламали йому руку в трьох місцях, об коліно навиворіт, потім затягнули до поліцейської машини, де били, душили і доламували руку», - говорить Смалій. Йдеться про міліціонерів, котрі затримували підозрюваних. Поліцейські у цьому участі не брали, але відвозили затриманого на своїй машині.

Адвокат наголошує, що поліцейські не втручалися і повністю підпорядковувалися командам міліціонерів, котрі катували затриманого: «Богдан чітко пам’ятає, що коли двоє патрульних з передніх сидінь, зліва чоловік і справа жінка, почали повертатись на його крики, то їм дали команду дивитися вперед і не повертатися». На думку захисника, обов’язково має існувати відео, зафіксоване реєстратором у поліцейській машині, де записана розмова людей у формі та крики Богдана.

ТЕКСТИ направили запит до МВС, аби з’ясувати, чи звинувачення адвоката відповідає дійсності і якщо відповідає, то чи понесли покарання поліцейські, які нічого не зробили, аби захистити затриманого від катувань і не затримали міліціонерів-катів. Відповіді ми не отримали.

Та щодо співробітників МВС, котрі катували Тицького, відкрито кримінальне провадження і йде слідство під керівництвом Головного слідчого управління МВС України. Про це повідомила ТЕКСТам прес-служба київської міліції.

Наразі Богдан перебуває в лікарні, у відділку токсикології, після проведеної операції на руці. За словами адвоката, в нього пошкоджений нерв і рука буде відновлюватись ще півроку.

Тицькому інкримінують теракт та організацію масових заворушень у день вибухів під Верховною Радою 31 серпня, за цими звинуваченнями він може отримати від 5 до 10 років в’язниці. Адвокат стверджує, що Богдан просто стояв серед мітингувальників і жодного стосунку до бійки чи гранати не має.

Богдан Тицький

міліція скандал поліція знущання мвс

Знак гривні
Знак гривні