Реформи. Рада прийняла закон, який переводить усі держзакупівлі в електронний формат

За цей закон, один з основних у боротьбі з корупцією, довго боролися активісти і реформатори, котрі прийшли у владу після Майдану. "Експерти стверджують, що бюджет України внаслідок запровадження прозорих і більш ефективних держзакупівель зможе заощадити щороку 50 млрд гривень. Саме на це спрямований даний законопроект. Одне з його ключових антикорупційних положень полягає у вимозі розкривати кінцевих власників компаній-учасниць тендерів по держзакупівлях", - пише Андрій Парубій.

Закон має туманну назву: "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції".

За прийняття відповідного законопроекту №2087а в цілому проголосував 251 народний депутат, - пише Інсайдер.

Проект ТЕКСТів "Закупівлі

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекта, документом пропонується посилити прозорість тендерів у сфері держзакупівель шляхом зняття заборони розкриття змісту поданих пропозицій, оприлюднення змісту документа, що містить інформацію про ціну та протоколу оцінки пропозицій конкурсних торгів.

Крім того, законопроект врегульовує питання застосування норм щодо оскарження процедур закупівлі для унеможливлення умисного блокування торгів.

Також закон спрощує участь у процедурах закупівлі, надає можливість уносити зміни до запиту цінових пропозицій, врегульовує питання закупівлі послуг з централізованого постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення.

Документом також уточнено поняття ексклюзивних та спеціальних прав, а також скорочено перелік винятків при здійсненні закупівель. Законопроект передбачає підвищення вартісної межі для закупівлі товарів та послуг до 200 тис. гривень, а робіт – 1,2 млн гривень, межі для застосування процедури запиту цінових пропозицій до 500 тис. гривень.

тендер закон реформи закупівлі бюджет

Знак гривні
Знак гривні