Пиво стало алкоголем. За: менше питимуть. Проти: малий бізнес звільняє працівників

Відсьогодні, з 1 липня, пиво юридично прирівняно до алкогольних напоїв.
Відповідний закон вступив у силу. Автор змін відома активістка, а тепер депутат від "Самопомочі" Ганна Гопко, яка активно співпрацює із "Реанімаційним пакетом реформ".

Згідно з прийнятими змінами, забороняється реклама пива на телебаченні і радіо в денний час, а також зовнішня реклама.

Вводиться атестація й ліцензування виробництва пива, сертифікат відповідності продукції, ліцензія на імпорт та експорт пива.

Додатково передбачені нові вимоги до маркування цієї продукції, а також заборона на використання брендованого обладнання: меблів, келихів, парасольок і т. д., а також спонсорство спортивних команд.

Залишаються лише брендовані келихи, які є у використанні торгових точок. Новий брендований посуд виводити на ринок не можна.

Також для виробників пива з міцністю більше 8,5% потрібне використання акцизних марок, як для вина і міцного алкоголю.

Відповідно, до вже наявних документів для легальної роботи, пивоварам додали окремо ліцензування:

на оптову та роздрібну торгівлю, на виробництво, а також окремо для експорту та імпорту пива - по 780 грн за кожну ліцензію на рік.

Також їм необхідно реєструвати місця зберігання пива по всій країні.

Вартість ліцензії на оптову торгівлю складає 0,5 млн грн, дозвіл продавати пиво в роздріб - 8 тис. грн із кожної торгової точки незалежно від її обороту.

Роман Критко, коломийський бізнесмен, пише:

Дякуючи "пивній" реформі Hanna Hopko, сьогодні закрились десятки тисяч дрібних підприємців та більше сотні сімейних пивоварень. Цікаво, що робитимуть пивні ресторани, які мають власне виготовлення пива.

Я сьогодні закрив дві точки. Одну, яку відкрив 03.05.2000 року: маленьку крамничку, яка підтримувала штани спочатку мені, потім моїй мамі, коли я був в Італії, а потім і далі - знову мені по поверненні. І друга точка у Франківську, яку відкрив 01.09.2013 року: невеличкий фаст-фуд. Без роботи залишилось 6 чоловік, мені шкода, але по-іншому не може бути. Для того, щоб продовжувати працювати, потрібно було на кожну точку по ліцензії та по касовому апарату, а також бухгалтер, який би слідкував і вів усі книжки, довідки, акти, звіти, які потрібні нашій "реформованій" податковій. Для того, щоб купити ліцензію, треба заплатити 8000 грн на рік, касовий - 5000 грн і щомісячні додаткові витрати - 1000 грн. Думаю, тупі реформатори розраховували, що люди будуть платити ці кошти, а не закриватись.

Ганна Гопко ж радіє:

З 1 липня 2015 року - пиво визнано алкоголем! Нарешті!
Троєщина.
Ранок. Дорослі на роботу. Підлітки розпивають пиво в скверах. Звикла картина.
Пиво продають у кіосках підліткам.
Пиво дешевше соку.
Пиво пити - це круто, до цього закликає реклама та спонсорство.
Саме так діти самостверджуються. Наслідки дитячого пивного алкоголізму оплачує держава та батьки.
Одна з історій. Дитину з 4-го класу вигнали з школи через розпивання пива в школі.

Завтра планують у порядок денний парламенту ( справжній пріоритет для країни, в якій війна та економічна розруха з демографічною кризою) внести законопроект 2971-1, який, зокрема, посилює позиції пивних виробників у частині реклами, спонсорства та продажів.
p.s! Від сьогодні всі напої, що містять спирт етиловий у кількості понад 0,5% об’ємних одиниць, будуть віднесені до категорії алкогольних напоїв, зокрема ця норма стосується і пива. Це означає, що відтепер і на пиво розповсюджуватимуться всі норми законодавства, що регулюють алкогольну галузь. Обмеження діятимуть і на рекламу та спонсорство, а продавати пиво можна буде лише у місцях продажу, площа яких більша за 20 м. кв.

Сьогодні Україна є лідером серед країн Європи та СНД по споживанню пива дітьми у віці 11-15 років та займає друге після Чехії місце у рейтингу. Варто зазначити, що у 2010 р. Україна займала 1 місце серед 38 країн HBSC за показником споживання слабоалкогольних напоїв. Як стверджують науковці, головною причиною алкогольних проблем є споживання алкоголю незалежно від того, міститься він у вині, пиві або міцних напоях. Крім того, ризик смерті від пов’язаних з алкоголем причин зростає тим більше, чим більше людина споживає алкоголю.
Зазначу, що Уряд України 22 грудня минулого року ініціював проект закону «про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи) http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53072, який вже 28 грудня 2014 р. був прийнятий Верховною Радою. Про питання ліцензування малого бізнесу, в т.ч. пивоварів, мали подбати юристи, які розробляли зазначений законопроект (зазначимо це пише народний депутат, у прямі обов'язки якого входить розробка законопроектів, і не просто депутат, а лобіст цього закону). Питання дерегуляції малого бізнесу відмінне від питання необхідності захисту громадського здоров’я, а тому мало бути враховане на етапі прийняття закону. Тепер проблему ліцензування потрібно вирішувати окремим законопроектом, враховуючи думки експертів, виробників та громадськості.

пиво бізнес реформи

Знак гривні
Знак гривні