Як міліція Авакова кришує командирів Беркута, що розганяли Майдан

Генпрокуратура затримала, а в неділю суд дав санкцію на арешт одного з беркутівців, який підозрюється в розстрілах на Майдані в лютому 2014 року, - пише у себе в блозі депутат БПП Сергій Лещенко.

Його прізвище Олег Янішевський. Він був одним із заступників того самого Сергія Кусюка, який командував київським "Беркутом", а потім утік до Москви.

Будучи журналістами, ми знали Кусюка в обличчя – він спрямовував бійців спецпідрозділів на акціях опозиції за часів Януковича. А згодом Кусюк став відомий усій країні, коли розігнав ЄвроМайдан.

Але Кусюк був не один: у нього було четверо заступників: Олег Янішевський, Андрій Дидюк, Ігор Обшта і Микола Тягнирядно.

Як виявилося, всі вони залишилися на посадах після втечі Януковича, окрім Тягнирядно, який пішов на пенсію.

І заступник Кусюка Янішевський, якого зараз арештували за вбивства на Майдані, після Революції гідності зберіг посаду – став заступником командира "полку міліції громадської безпеки особливого призначення". Іншими словами – заступником керівника перебрендованого "Беркуту" при Авакові.

Більше того, всередині міліції було налагоджено механізм покривання один одного та злочинів, вчинених керівним складом "Беркуту".

У моєму розпорядженні є листування на цю тему, датоване весною 2015. У цих зверненнях до суду керівники київської міліції просять повернути на службу... заступників Кусюка, які брали участь у розгоні Майдану.

Зокрема, ось звернення арештованого нині підполковника Янішевського, написане навесні 2015 року. Як заступник командира переіменованого "Беркуту", Янішевський звернувся до суду щодо Євгена Антонова (командира оперативної роти N3 полку міліції громадської безпеки особливого призначення), який також проходить по справі зачистки Майдану.

Роль Антонова у подіях на Майдані реконструйована слідством. Він був командиром однієї з рот, яка розганяла Майдан 30 листопада, йому пред'явлено підозру.

Встановлено, що заступник керівника київської міліції Петро Федчук зібрав тоді командирів беркутівських рот та довів наказ про розгін, що було виконано ними (в тому числі Антоновим). При цьому командири "Беркуту" навіть не встановлювали факт, чи є рішення суду про зачистку Майдану – а рішення як такого не було.

І от 29 січня 2015 року Антонов, щоб не чинити тиск на підлеглих - також беркутівців, у рамках розслідування кримінальної справи був відсторонений на два місяці від займаної посади. Але Янішевський (заступник командира переіменованого Аваковим "Беркуту") клопотав про те, щоб Антонова повернули (!) до міліції та не продовжували його відсторонення.

У підсумку, суд пристав на бік Янішевського й Антонова – останній повернувся до служби.

Аналогічна історія трапилася з іншим заступником "кривавого" беркутівського командира Кусюка – Андрієм Дидюком.

За часів Авакова Дидюк став командиром переіменованого "Беркуту" в Києві – фактично, він прийшов на місце Кусюка. В рамках розслідування кримінальної справи його також відсторонили від виконання обов'язків у січні 2015 року.

Але теж не на довго. Заступник начальника київської міліції Ігор Коваленко написав до суду з проханням повернути Дидюка командувати спецпризначенцями Києва – і його клопотання також задовольнили.

Зрештою, "кришування" у виконанні київських міліцейських начальників спрацювало. На посадах залишилися люди, які брали безпосередню участь у розгоні Майдану. І це – ще одна з причин, чому я поставив підпис під постановою про відставку Авакова.

P.S. У середу Генеральна прокуратура направила до суду звинувачувальний акт стосовно чотирьох керівників київського спецпідрозділу міліції "Беркут" за силовий розгін Майдану 30 листопада 2013 року.

Ганьба в тому, що серед цих чотирьох двоє – Дидюк й Антонов. Ті самі, кого вимагали повернути до виконання обов'язків підлеглі Арсена Авакова.

аваков майдан беркут

Знак гривні
Знак гривні