Україна зробила крок до оголошення дефолту. Парламент дозволив не платити державні зовнішні борги приватним кредиторам

Кабмін подав до Верховної Ради законопроект, яким уряду надається право накладати мораторій на виплату зовнішній боргів приватним кредиторам. Рада його .

За його словами, уряд пішов на цей захід через те, що кредитори відмовляються вести переговори про реструктуризацію боргу.

Жест "ну нема"

"Найближчі три роки нам потрібно заощадити на обслуговуванні боргу $15 млрд, інакше Міжнародний валютний фонд відмовиться від надання кредиту обсягом $17,5 млрд і нас чекає дефолт", - говорить співрозмовник INSIDER.

В уряді впевнені, що після прийняття законопроекту, кредитори підуть на переговори.

"Проблема в росіянах, які викручують нам руки, вимагаючи повернути $3 млрд, які взяв Янукович, - говорить чиновник. - Але вони не самогубці, головне зараз - посадити їх за стіл переговорів".

В уряді стверджують, що прийняття законопроекту погоджено з президентом Петром Порошенком і чекають його підтримку більшістю депутатів у Раді.

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що Київ "розглядає всі варіанти" дій у разі відсутності прогресу в ході переговорів з власниками українських єврооблігацій про реструктуризацію боргів.

Раніше представники російського уряду неодноразово заявляли, що РФ не збирається погоджуватися на реструктуризацію українського боргу на $3 млрд.

Крім того, минулого тижня Мінфін України і комітет кредиторів обмінялися взаємними звинуваченнями в неготовності до конструктивних переговорів.

Міністерство фінансів України висловило стурбованість, що комітет не хоче розкрити свій склад, а також не готовий погоджуватися на зниження обсягу боргу України.

Нагадаємо, Україна повинна провести реструктуризацію 29 випусків цінних паперів, включаючи квазісуверенні зобов'язання, щоб отримати другий транш міжнародної фінансової допомоги. За рахунок реструктуризації боргів України, згідно погодженим з МВФ умовам, треба заощадити більше $15 млрд протягом чотирьох років, у тому числі понад $5 млрд – вже в цьому році.

економіка яценюк уряд скандал

Знак гривні
Знак гривні