Чи буде в Україні ФБ без ФСБ? Днями Фейсбук масово банив проукраїнських активістів

"We need Ukrainian Team of Facebook" - "Нам потрібна українська команда Facebook". Різними варіаціями цього заклику буквально завалені коментарі під статусом засновника знаменитої соцмережі Марка Цукерберга від 7 травня. Про це пише Олександр Михельсон у Цензор.НЕТ

У самому статусі Цукерберг повідомляє, що має намір провести чергову онлайн-конференцію. У ході таких заходів бізнесмен зазвичай відповідає на питання, які набирають найбільше "лайків" на його власній сторінці в FB. Нинішня конференція розпочнеться о 3.30 в ніч на 15 травня за київським часом.

Напередодні цієї події український сегмент FB охопив цілий вал "банів", тобто, тимчасових відключень користувачів. "Під роздачу" потрапив ряд лідерів відвідуваності з активною проукраїнською політичною позицією.

Це в черговий раз загострило проблему адміністрування українського сегменту соцмережі: згідно з поширеною думкою, зараз цим адмініструванням займається офіс у Москві.

Проблема не нова. "Років чотири тому представником Facebook в Москві була якась Катерина Скоробогатова, ось вона-то і модерувала російську, українську й білоруську сфери", - розповів Цензор.НЕТ журналіст і активіст Ігор Тихолаз. - "Незабаром ми помітили, що почалися гоніння, стали банитися безпідставно, на нашу думку, українські користувачі за політичні пости - це було помітно. Тоді ми створили групу "За українську адміністрацію Facebook", підняли галас, провели прес-конференцію".

Втім, такої хвилі банів, як почалася 12 травня, Тихолаз не пригадує. Його самого, як і ряд інших активістів групи, теж забанили.

"Не хотілося б розвивати конспірологію, але це може бути прелюдією до якихось негативних дій в реалі", - стверджує активіст. За його словами, подібні хвилі спостерігалися, зокрема, перед "Іловайським котлом" і падінням Дебальцевого.

Тихолаз також звертає увагу, що в першу чергу банятся "помірні" патріоти. "Зате" всепропальщіков "і взагалі гострих критиків влади не чіпають, нехай навіть вони висловлюються різко антиросійськи і мають сотні тисяч передплатників, як (Борис) Філатов, наприклад", - доводить він.

Втім нинішня хвиля банів може бути не пов'язана з якимось одним подією.

"Взагалі, банять за незрозумілим принципом. Іноді, скажімо, когось забанити за нібито неприйнятний пост, а сам пост залишається в мережі. І тоді починають банити за передрук", - розповів поет Андрій Бондар.

Його забанили на три доби за репост запису дніпропетровського сатирика Євгена Гендина, який висміяв керівництво Української православної церкви Московського патріархату з приводу відомої історії з відмовою встати на знак вшанування загиблих в АТО українських бійців.

В бан потрапив і сам Гендин, і багато інших лідерів соцмережі - активіст Ігор Стокоз, журналіст Вахтанг Кіпіані та інші, які підтримали Гендина репостами.

Разом з тим, скандал викликала паралельна хвиля банів користувачів, які поширювали фото дочки героїчно загиблого прикордонника Андрія Матвієнка. По мережі пройшов навіть слух, що підставою нібито стали скарги на "порнографічний" характер фото.

Ось цього фото:

Технологія подібних потоків, стверджують досвідчені користувачі, відпрацьована російськими "спецофісами" Інтернет-війни, тими ж, які створюють спільноти "ботів" і "тролів", роздмухують фейки - фальшиві чутки - і так далі. Щоб прибрати з мережі "неправильний" пост, такі спільноти генерують потік однотипних скарг в адміністрацію Facebook.

Передбачається, що при досить великій кількості скарг пост або аккаунт блокується відразу, а проникненням у суть справи адміністратори себе не обтяжують.

У самій Росії цей процес йде ще активніше: так недавно заблокували пост російського журналіста Сергія Пархоменка, який проаналізував маніпуляції російської пропаганди навколо розслідування по збитому над Донбасом "Боїнга".

"На жаль, для Фейсбуку Росія пріоритетом не є, і якість модерації в його російськомовному сегменті - стабільно нижче плінтуса. Не дивно, що кремлеботи цим активно користуються", - написав з цього приводу "гуру" російського Інтернету Антон Носик. - "Мабуть тому, що людей, які правильно розуміють російську ситуацію, в службі підтримки компанії немає - а до англомовних модераторів, які діють тупо за інструкцією, ботоводи з Ольгинского радгоспу знайшли правильний підхід".

До речі, в компанії Facebook стверджують, що ніякого офісу в Москві у них насправді немає, а згадана вище Скоробогатова є лише прес-секретарем. Модерація російськомовного сегмента, повідомили в Facebook журналістам Бі-Бі-Сі, здійснюється з офісу в Дубліні.

Незважаючи на те, що до ініціативи зі створення української адміністрації несподівано підключився сам президент Порошенко, активісти не вірять у створення окремого офісу. В той же час, вважає Ігор Тихолаз, адміністрування сегмента компанія могла б доручити будь-якій українській філії будь-якої іноземної IT-фірмі на підставі аутсорсингу. Така практика існує.

Але навіть ця перспектива виглядає примарною. Адже питання вже піднімалося раніше: скажімо у вересні минулого року з відповідним проханням до Цукербергу зверталася Нацрада України з телерадіомовлення. Але реакції поки не було.

інтернет фейсбук скандал пропаганда

Знак гривні
Знак гривні