Територія гідності: що архітектори пропонують встановити на Майдані (ФОТО)

У понеділок департамент містобудування та архітектури виклав у відкритий доступ проекти, які надійшли на конкурс "Територія гідності", яка включає в себе простір від Бесарабки до колишніх барикад на Грушевського. Архітектори з різних країн подали 478 заявок на перемогу в чотирьох номінаціях: громадський простір Майдану та центральне ядро Києва, музей Свободи, Український дім та Монумент Небесної Сотні.

Обробка даних: Інсайдер

Найкращі на думку ТЕКСТІВ проекти у читабельному розмірі дивіться тут

Більшість заявок відсіяли через невиконання технічних умов конкурсу. Наразі у списку залишилося 148 проектів, і міська влада пропонує громадянам узяти участь у народному голосуванні.

Щоправда, думку громадськості не обов’язково буде враховано при визначенні переможця. За умовами конкурсу, результати народного голосування подають на розгляд журі, яке і приймає остаточне рішення.

Втім, якщо вам небайдуже, як виглядатиме центр міста, варто все-таки проголосувати. Вже у травні збереться журі, яке визначить short-list у кожній номінації.

А поки INSIDER пропонує підбірку з 20 проектів – по 5 у кожній номінації. Йдеться не про "найкращі" чи найцікавіші концепції, а лише про зріз ідей, які пропонують архітектори.

Номінація “Громадський простір Майдану та центрального ядра Києва” (всього 29 проектів)

Щоб збільшити картинки клікайте на них

Сузір’я: зірки мучеників і майданів

Автор проекту пропонує поєднати і позначити основні місця, де відбувалися трагічні події, своєрідними сузір’ями, утвореними люмінесцентними кульками в бруківці. Фосфорна поверхня цих кульок удень ловитиме сонячне світло, а вночі випромінюватиме м’яке сяйво.

Основні вузли сузір’їв мають проходити через Хрещатик, Інститутську, Городецького, Європейську площу. Вздовж цих світлових шляхів пропонують висадити дерева.

У рамках цього проекту також передбачається скорочення автомобільного трафіку в центрі Києва, впорядкування вуличної торгівлі та паркування, збільшення зелених насаджень.

Без назви

Згідно із запропонованим проектом, у центрі міста мають облаштувати публічний простір, комфортний для пішоходів. Посеред вулиці Хрещатик пропонують зробити роздільну смугу, а вздовж неї висадити живопліт.

Композиційним центром Майдану планують залишити монумент Незалежності, а саму площу - розділити за допомогою секторального мощення у вигляді променів, що розходитимуться від колони.

Інститутську бачать пішохідною, а над Європейською площею пропонують побудувати міст.

На місці пам’ятника Леніну хочуть влаштувати оглядовий майданчик, зберігши старий постамент. Таким чином кожен охочий зможе на деякий час зайняти місце колишнього ідола, але новий створений не буде.

“Небесна сотня”

Навколо стели пропонують зробити фонтан “сухого типу” - з рухомими струменями, але без відкритого басейну. По суті, це викладена бруківкою площа, по якій можна гуляти, бо вода не затримується на поверхні.

Струмені фонтану сягатимуть висоти 2,5 метра. Ввечері вмикатиметься кольорова підсвітка.

Без назви

На місці пам’ятника Леніну автор проекту пропонує встановити скульптурну композицію “Палітра Шевченка”. Обрис композиції з погруддям Шевченка за задумкою має нагадувати бандуру, ліру та палітру художника. Її пропонують виготовити з нержавіючої сталі, саме погруддя - з міді або бронзи, постамент - із сірого граніту.

Певні елементи композиції матимуть дзеркальну поверхню, таким чином відображаючи все те, що відбувається навколо. Запланована висота скульптури - 4 метри.

Без назви

Ця концепція передбачає встановлення скульптури Діви Марії замість Леніна на бульварі Шевченка. Автори проекту пояснюють, що, згідно із традиційним світобаченням українців, саме вона захищала народ від ворожої навали протягом найважчих історичних часів.

З боку Бессарабської площі до скульптури вестимуть гранітні сходи. На ділянці навколо постаменту пропонують встановити лавочки.

Голову Діви Марії має увінчувати вінок із 12 зірок, що нагадуватиме символ Європи.

Побачити весь список проектів у цій номінації і проголосувати можна тут.

Номінація “Меморіалізація подій Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні” (всього 86 проектів)

Без назви

Монумент, що, за задумкою автора, символізуватиме перемогу добра над злом, планують встановити на постаменті, що залишився від Леніна. Однак його пропонують розколоти навпіл, щоб показати, що тоталітарна історія перетворилася на руїну.

Із розколотого монумента має “проростати” бронзова або сталева квітка. Рослина символізуватиме незламність, нову історію та розквіт українського народу. Загальна висота пам’ятника - 12,5 метра.

Світлова інсталяція на Інститутській

Запропоновані 107 ксенонових прожекторів уздовж Інститутської з боку Жовтневого палацу будуть помітні не лише з Майдану. Лампи можна встановити на паралелепіпедах заввишки 1,8 метра. На них пропонують вигравіювати імена героїв Небесної сотні.

У теплу пору року конструкція паралелепіпеда може працювати як невеликий фонтан. Між ними можна встановити лавочки.

Потужність променів можна буде контролювати, щоб за потреби вони сягали від 500 метрів до 3-4 кілометрів.

Також для економії електроенергії автори проекту пропонують використовувати сонячні батареї та біодизель.

Без назви

Цей проект передбачає створення меморіального комплексу на Інститутській. Фонтан на території спроектований у вигляді півкола, де розташовано 100 напівпрозорих труб, що символізують загиблих.

Усі труби матимуть різну висоту, максимальна - 5 метрів. Улітку з них витікатиме вода, а взимку - замерзатиме і перетворюватиметься на лід.

Навколо фонтану пропонують висадити газон і дерева, частково викласти територію бруківкою.

Побачити весь список проектів у цій номінації і проголосувати можна тут.

Номінація "Музей Майдану/Музей Свободи" (всього 24 проекти)

The link/зв'язок

"Музей - це не склад артефактів історії, а зв'язок минулого з майбутнім", - вважає автор проекту. Він пропонує розмістити музей на вулиці Інститутській, 3-5 і перетворити його на майданчик дискусій і спілкування між людьми.

Масивну будівлю музею, що символізує фізичну міць протестувальників, із зовнішнього боку обвиває скляна галерея - символ душ бійців Майдану. Усередині музею буде Стіна свободи з іменами героїв Небесної сотні. Навколо музею передбачається облаштувати простір для зборів під відкритим небом, а також аудиторії для публічних дискусій.

Лабіринти світла і Тихий сад

Автор проекту пропонує побудувати музей Майдану на символічному місці - на пагорбі вулиці Інститутської. Замість будівель на місці розстрілу Небесної сотні має з'явитися відкритий громадський простір, де буде встановлено колони, пофарбовані в червоний колір. Також там буде розміщуватися експозиція "Лабіринти світла" (мабуть, передбачається, що лазерні промені будуть направляти потоки людей).

Сам музей буде розташований під землею. Вхід до нього буде виконано у вигляді похиленого боксу, який неначе виростає з-під землі.

"Платформа взаєморозуміння"

Побачити весь список проектів у цій номінації і проголосувати можна тут.

Найкращі на думку ТЕКСТІВ проекти у читабельному розмірі дивіться тут

пам'ять архітектура майдан трагедія місто

Знак гривні
Знак гривні