Свавілля Айдару: захоплення заводу, збройні напади на цивільних

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль розповів про свавілля бійців "Айдару".

Як повідомляє офіційний сайт Геннадія Москаля, він звернувся до Генерального штабу Збройних сил України та Міністерства оборони України з проханням вжити рішучих заходів для розблокувати ТОВ «УкрВереск» у с.Петрівка Станично-Луганського району.

-Підприємство, яке є основним хлібовиробником у районі, захопили озброєні військовослужбовці батальйону «Айдар», котрі встановили тут свої правила й почали необґрунтовано піднімати ціну на хліб, що викликає соціальну напругу й нарікання на дії влади серед місцевого населення, - заявляє Г.Москаль. - При цьому військові «Айдару» не дозволяють іншим виробникам завозити хліб у Станично-Луганський район і зовсім не платять за енергоносії (заборгованість підприємства по газу зараз складає 700 тисяч гривень, а за електроенергію – 150 тисяч гривень).

Більше того – вони привласнили готівку підприємства (280 тисяч гривень) та матеріали для виготовлення хліба на суму 740 тисяч гривень. Після захоплення підприємства випічка хліба впала на 50 відсотків, а частину обладнання вже почали розбирати на металобрухт. Генштаб Збройних сил України на наші попередні звернення підтвердив факт захоплення підприємства «УкрВереск» батальйоном «Айдар», але жодних дій для його звільнення не вжив. Незважаючи на те, що в Збройних силах України є Служба військового правопорядку, вона навіть не представлена в Луганській області.

Також, повідомляє сайт, Москаль направив звернення Міністру оборони, начальнику Генштабу, Міністру МВС та Генпрокурору України з приводу недопустимої поведінки окремих представників добровольчого батальйону «Айдар» на Луганщині.

-Вкотре змушений звернутись до вас із приводу безчинств військовослужбовців в/ч В 2950 «Айдар», котрі продовжують скоювати злочини на території Луганщини,- йдеться в зверненні. – Ось кілька останніх прикладів. 16.03.2015 троє бійців «Айдару» в стані алкогольного сп’яніння вибили двері й проникли в квартиру мешканця м. Лисичанськ, який знаходився в помешканні разом із дружиною і сином. Військові вдарили господаря автоматом по голові й завдали численних тілесних ушкоджень, після чого вийшли на вулицю й відкрили вогонь із вогнепальної зброї, який тривав майже 10 хвилин. Їхні дії спричинили паніку серед місцевого населення.

29.03.2015 приблизно о 20.00 двоє міліціонерів БПС МОП «Луганськ-1» у смт. Петрівка Станично-Луганського району їхали на службовому автомобілі марки Фольваген-Транспортер у попутному напрямку з автомобілем Ніссан-Патрол із символікою батальйону «Айдар». В районі Петрівської ЗОШ №2 Ніссан-Патрол зупинився, з салону вийшов військовий у камуфльованому одязі й кілька разів вистрілив із автомата Калашникова у Фольваген-Транспортер, чим пошкодив колеса та кузов автомобіля. Після чого Ніссан-Патрол поїхав у напрямку м. Щастя. З міста події вилучено 4 гільзи калібру 5,45 мм.

01.03.2015 приблизно о 23.00 між будинками № 23 та № 33 кв. Дружби Народів, м. Лисичанськ п’ятеро військових «Айдару», озброєні автоматами Калашникова, вступили в конфлікт із бійцями батальйону «Тернопіль» і почали в центрі міста стрілянину з автоматичної зброї. З місця події вилучені 8 гільз калібру 5,45 мм, 1 патрон калібру 7,62 мм, гранату Ф-1 та запал до неї, розвантажувальний жилет кольору хакі з трьома кишенями, 2 магазини від «АК-74» споряджені 30 патронами, калібру 5,45 мм, речовину бурого кольору.

Ці та інші схожі факти свідчать, що військовослужбовці «Айдару» поводяться не як представники бойового підрозділу, що підпорядковується Міністерству оборони України, а як озброєні автоматичною зброєю дебошири, грабіжники чи розбійники, зазначає Геннадій Москаль. Вони фактично відкрили другий фронт на мирних територіях, де не ведуться бойові дії. Поведінка підрозділу дискредитує в очах місцевого населення як Збройні сили України, так і українську владу загалом. Нереагування на злочини провокує їхнє збільшення й викликає почуття безкарності в тих, хто їх скоює. Він просить вжити щодо злочинців рішучих і жорстких заходів, передбачених законодавством.

ОНОВЛЕНО 2 квітня 12:37

Підрозділів Збройних сил України не було на території хлібозаводу в селі Петрівка Луганської області, - повідомляє голова прес-служби Міноборони Валентин Буряченко у коментарі "ЛІГАБізнесІнформ".

"Перевіркою встановлено, що ні "айдарівців", ні представників інших підрозділів Збройних сил України на території цього хлібокомбінату не було. Там зараз перебуває приватна охоронна фірма", - сказав він.

армія війна АТО

Знак гривні
Знак гривні