Які саме анти-мінометні системи Україна отримала від США? (детальні характеристики)

Перша партія - це три радари. Всього, у рамках пакету безоплатної допомоги, буде передано 20 подібних комплексів. Що це за системи, і на що вони здатні?

Насправді, це один із найбільш корисних типів сучасних нелетальних озброєнь, яких дуже не вистачає українській армії. З повідомлення прес-секретаря Пентагона не можна точно встановити тип системи, однак скоріше за все йдеться про легкий протимінометний радар (Lightweight Counter-Mortar Radar, LCMR) типу AN/TPQ 48(модифікований) або AN/TPQ 49, які найбільш поширені в американських військах, що діють в Афганістані (саме звідти буде постачатися обладнання)

Радари призначені для того, щоб боротися із артилерією ворога - швидко визначати, здвіки ведеться вогонь, і видавати координати цілей нашим артилерістам. Хоча назва радара - антимінометний, однак він здатен засікати і попереджати про вогонь ракетних систем і артилерійських снарядів.

Характеристики радару наступні - він засікає і визначає місце, з якого ведеться стрільба, в діапазоні 360 градусів навколо себе по горизонталі і 30 градусів по вертикалі, на відстані від 50 метрів до 10 кілометрів. Точність визначення координат ворога - до 75 метрів на відстані 5 км.

Радар важить 50 кг, для його обслуговування потрібна команда з двох бійців, і він може бути змонтований як на землі або на даху (на тренозі), так і на авто, або використаний з гелікоптера або літака.

На фото ви можете побачити представника цих систем - AN/TPQ 49,в бойових умовах (читайте детальні характеристики).

війна допомога сша

Знак гривні
Знак гривні