Долар 16, євро 20 гривень. Коментар голови НБУ

Курс долара на міжбанку, станом на ранок - 16.30-17.00 гривень, курс євро - 20.34 -21.21 гривень.

Близькість курсів різних сегментів валютного ринку свідчить про досягнення рівноважного курсу гривні.

Про це заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

"Значить ми досягли рівноважного рівня", – сказала глава НБУ у відповідь на зауваження глави інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Ігоря Мазепи про те, що близько рівня 16 грн/$ різниця курсів на різних сегментах ринку практично зникла.

Гонтарєва зазначила, що якщо ринок в найближчі дні не стабілізується і рівноважний курс не буде знайдено, то Нацбанк змушений буде запроваджувати адміністративні обмеження, що призведе до активізації "чорного ринку".

"Ситуація з нашим платіжним балансом каже, що ми його (рівноважний курс – ред.) повинні знайти, і як тільки паніка спаде, ми підемо вниз (гривня почне зміцнюватися – ред.)", – наголосила глава НБУ.

Гонтарєва нагадала, що з кінця квітня цього року діє програма з Міжнародним валютним фондом (МВФ) обсягом $17 млрд, з яких Україна отримала $4,5 млрд.

"$13 млрд у нас з вам лежить на столі, ще $4 млрд у нас лежить на столі від Світового банку, тому ми закриємо платіжний баланс на сьогоднішній день. Але так буде не завжди – це борги, які нам доведеться віддавати, тому економіка повинна починати працювати", – зазначила глава НБУ.

За словами Гонтарєвої, для підтримки стабільності курсу на рівні близько 8 грн/$ в 2012-2013 роках колишнє керівництво Нацбанку за два роки витратило $22 млрд валютних резервів.

Крім того, глава НБУ повідомила, що разом з командою волонтерів пише програму реформ –аналог "плану Маршалла", під яку може бути виділено зовнішнє фінансування.

Зокрема, Гонтарєва додала, що особисто презентувала її відомому фінансисту Джорджу Соросу, який збирає донорську конференцію для України.

нбу гривня долар

Знак гривні
Знак гривні