На звільнених територіях продовжують працювати старі кадри, злочини терористів ніхто не фіксує

Громадські активісти зібрали круглий стіл аби обговорити ситуацію на звільнених територіях і розповіли декілька показових історій. “На звільнених територіях майже не відбулися зміни в керівних кадрах та особовому складі прокуратури та органів внутрішніх справ. На даний момент ті ж самі люди визначають, яким чином розслідувати причетність до тероризму та пов’язаних з ним злочинів ” – зазначила Олександра Романцова, координатор мобільних груп Центру Громадянських Свобод.

Правозахисники та журналісти розповіли декілька показових історії із звільнених територій:

Артем Шевченко, журналіст, який тільки нещодавно повернувся із зони АТО:“Зруйнована система кримінальної юстиції, слідчі та оперуповноважені свою роботу не виконують, цю роботу за них виконують бійці батальйону МВС. Виникають проблеми міжвідомчих суперечок. Батальон Київ-2 забирає чиновника в Слов’янському міському відділі, тому що він працював там за часів окупації, а спецпідрозділ СБУ забирає його назад, оскільки то був їх агент. Крім того є підозра щодо втручення колишнього бізнес-
партнера чиновника, який такий чином “вирішує конфліктні питання”.

Євгенія Закревська, адвокат, яка веде справами кількох заручників терористів:
“Ніхто не бере свідчення в тих людей, які вийшли з полону. Їх не те, що не шукають, а навіть більше, коли ми приходимо з заявою про злочин, то їх не хочуть реєструвати. Якщо справи таки приймають, то відправляють за місцем реєстрації (тобто, на окуповані території) та за місцем злочину. Людям в голові не вкладається, що вони тільки звідти приїхали, а їх інформацію беруть і відправляють назад.” – розповідає

Є і проблема затримання людей українськими військовими формуваннями, які приймають участь в АТО, про це говорив Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

У цьому контексті він нагадав про загрози нещодавно проголосованого закону, який передбачає надання прокурорам права приймати рішення про затримання, а також впроваджує превентивне затримання на 30 днів. За його словами, війна - дуже зручний привід для того, щоб скоротити будь-які свободи. Водночас, якщо ми будемо йти шляхом скорочення прав і свобод, то у нас буде війна по всій Україні.

Організаторами круглого столу виступили Центр Громадянських Свобод, Євромайдан SOS та Українська Гельсінська спілка з прав людини.

свобода тероризм АТО

Знак гривні
Знак гривні