Американці надіслали Кремлю попереджувальний сигнал

Вперше з 1990 року був розблокований стратегічний резерв нафти США. Уряд цієї країни продав пробну партію палива розміром у 5 мільйонів барелів.

Хоча розмір поставки невеликий, сам факт відкриття резервів став для ринку сюрпризом, що спричинив падіння ціни на 2 долара за барель (до 97 доларів). Загалом, у спеціальних соляних бесейнах знаходиться запас палива, достатній для забезпечення країни протягом 80 днів.

Офіційні особи стверджують, що продаж було заплановано раніше, однак більшість аналітиків сходяться на думці, що це був перший із серії кроків, який пов'язаний з ситуацією в українському Криму та з активними розмовами про відкриття у найближчий час енергетичного експорту США - у першу чергу в Європу. До цього часу експорт енергоносіїв було заборонено на законодавчому рівні.

США - завдяки сланцевій революції - видобуває настільки багато газу та нафти, що може дозволити собі не лише почати їх експорт, а й істотно вплинути на ціну нафти та газу у світі. Якщо поставки газу поки що неможливі у великих об'ємах через відсутність потрібної кількості терміналів, то для нафти інфраструктура давно існує.

Таким чином, не виключено, що цим пробним продажем США надіслало сигнал Кремлю про те, що ціна на нафту може бути істотно знижена, і це нанесе невиправний удар по економіці Росії.

REUTERS

Барикади перед стратегічними запасами нафти США

війна ціна нафта росія

Знак гривні
Знак гривні