Лавров у темнику пише, що Росія воює з Заходом за Україну

Чутки про те , що в МЗС Росії спущено з Кремля вказівку вести себе «наступально» , підтверджуються. Це вже виявилося в ескападах представника Росії в ООН Віталія Чуркіна, колись цілком пристойної людини, який вступив у перепалку з американською колегою, що насмілилася зустрітися з нещодавно звільненими учасницями Pussy Riot. І ось сьогодні «Комерсант» друкує такий собі темник від Лаврова, який роз'яснює, що головні протиріччя Москви і Заходу стосуються передусім України. Стаття називається "В розумінні ЄС і США "вільний" вибір українців уже зроблено".

Статтю аналізує журнал ЕЖ:

У перших же рядках Лавров, подібно своєму шефові Володимиру Путіну, нарікає на відродження у партнерів антиросійських стереотипів:

«У західних ЗМІ розгортається антиросійська інформаційна кампанія, в ході якої використовується фразеологія в дусі холодної війни. Відлуння таких суджень довелося почути і на міністерській зустрічі ОБСЄ в грудні 2013 року, і на ювілейному засіданні Мюнхенської конференції з питань безпеки».

Сергій Лавров прямо називає і причину нового відчуження між Заходом і Росією - події в Україні. Виявляється, зважене й обдумане рішення Януковича не підписувати угоду з ЄС (прийняте чомусь за кілька днів до дати підписання) викликало безпричинну злість у Брюсселі та геополітичне протистояння. Що ж до Росії, то вона, само собою, біла й пухнаста:

«Ми ніколи не намагалися комусь щось нав'язувати ... ми лише пояснили українським друзям, що зміна економічних правил гри з їхнього боку викликала б строго адекватну реакцію Росії».

Організація форменої блокади вантажів з України в пунктах перетину кордону, звичайно, ніяким тиском не була, це все виключно «пояснення».

Ясна річ, Лаврова щиро обурює те, що він вважає підтримкою бунтівників з боку західної дипломатії. У Москві «були неприємно здивовані, коли виявилося, що в розумінні представників ЄС і США ''вільний'' вибір за українців вже зроблений і однозначно означає європейське майбутнє».

Після нарікання на ЄС за підтримку націоналістів і антисемітів на Майдані (главі МЗС саме час зайнятися деякими депутатами Калінінградської облдуми від «Єдиної Росії»), Лавров переходить до мутнуватих погроз:

«недалекоглядне ... будь-яке ігнорування реальності й недооцінка власних проблем, в тому числі тих, що стосуються сфери міжетнічних і міжконфесійних відносин. У цьому зв'язку пригадується східна мудрість: той, хто живе в скляному будинку, не повинен кидатися камінням».

Після чого міністр береться роз'яснювати нерозумним єесівцям, від якого щастя вони відмовляються. Адже Москва вже пропонує створити зону вільної торгівлі між ЄС і Євразійським союзом. Той факт , що Євразійський союз іще не створений, Лаврова нітрохи не бентежить.

Головна проблема - «дефіцит стратегічної довіри». Росія ж то «виступає за створення у перспективі спільного економічного та гуманітарного простору від Лісабона до Владивостока, в рамках якого було б забезпечено вільне пересування людей, вільний обмін товарів і послуг».

А от західні європейці, дурні, проходять повз своє щастя, збираючись чомусь створювати зону вільної торгівлі не з майбутнім Євразійським союзом, а з цілком собі існуючими Сполученими Штатами. Тим часом , «об'єднання технологічного, ресурсного, людського потенціалів могло б надати потужний імпульс розвитку як Росії, так і ЄС, суттєво зміцнити їхні позиції в сьогоднішньому висококонкурентному світі».

Одна заковика: міністру явно важко навести приклади того, що саме могла б запропонувати Москва в якості внеску до майбутній союз. Єдине, що спадає йому на думку - це енергоносії:

«Росія задовольняє третину потреб ЄС в нафті і природному газі, майже чверть - у вугіллі і нафтопродуктах. Іншого такого партнера, здатного забезпечити стабільні поставки в необхідних обсягах, у Євросоюзу просто не існує».

Нагадаємо, що ще років п'ять тому сей факт трактувався зовсім не як передумова до створення зони вільної торгівлі з ЄС, а як джерело для перетворення Росії на «енергетичну наддержаву». Тобто країну, яка буде диктувати всяким там європейцям свою волю.

І тільки в самому кінці обширного тексту Сергій Лавров добирається до головної причини того, чому з якогось моменту європейці як чорт від ладану тікають від переговорів про будь-які угоди. Справа в очевидному розриві в базових цінностях, якими керуються путінський режим і європейські партнери.

Для Москви, як з'ясовується, неприйнятні «моральний релятивізм, проповідь вседозволеності і гедонізму, зміцнення позицій войовничого атеїзму, відмова від традиційних цінностей, які протягом багатьох століть становили моральну основу людського розвитку».

Треба сказати, що Лавров значну частину свідомого життя провів у КПРС, партії войовничих атеїстів. Після цього досить дивно, якщо знову ж виходити з «традиційних моральних цінностей» , дорікати в атеїзмі кому б то не було.

І нарешті, про гедонізм. Саме час нагадати про нього пану Абрамовичу і іншим громадянам РФ, що влаштувалися на Лазурному березі, а зовсім не досить помірним у своїх потребах європейцям.

Але звинувачення - це не все. Лавров висуває рекомендації: необхідно, мовляв, домовитися про спільні цінності, « що вони собою являють і хто їх визначає». Ці самі цінності «повинні бути продуктом взаємної згоди».

Так і ввижаються переговори між вітчизняними та західними дипломатами.

«Як ви вважаєте , шановний колего, за публічне прохання до Богородиці про звільнення країни від діючого керівника «двушечка» - це багато? Наша компромісна пропозиція - рік, і досить. А скількох, на вашу освіченому думку, можна заморити у в'язниці по вигаданому звинуваченню? Одного чи двох? Ні-ні, ми, звичайно, згодні, що не всякий, хто виступив проти законної влади, є шпигуном . Але як, скажіть, бути, якщо рік тому він був помічений у контактах з іноземцями?»

Можна здогадатися , наскільки конструктивним буде цей діалог ... Як, утім, і стаття глави МЗС.

лавров росія

Знак гривні
Знак гривні