Тортури в ефірі. Влада порушує основні норми міжнародного права

Те, що відбувається на Україні , викликає огиду. Не тому , що в центрі Києва горять шини і люди в масках кидають каміння в шеренги міліції. А тому, що Україна в особі її влади порушує основні норми міжнародного гуманітарного права.

Про це пише головний редактор російської служби "Радіо Свобода" Ірина Лагуніна.

Залиті водою околиці Майдану. Закуті в лід спалені машини, фасади будинків, балкони, бруківка. Там ще були люди в мокрому одязі. Можливо, їм вдалося врятуватися без наслідків для здоров'я.

Давайте я нагадаю. Підручник історії радянських часів. Генерал Дмитро Карбишев у нацистському концтаборі в Австрії. Його і ще 500 ув'язнених роздягли, вивели у двір концтабору і стали поливати водою. Я назавжди запам'ятала це з радянського підручника історії. Для мене це було першим детальним описом людського жаху і тортур. Для України, принаймні, Східної, це має бути ще більш пронизливо - генерал Карбишев до війни був начальником інженерних військ України і Криму. До чого я? До того, що ніхто не крикнув пожежним, міліції, " Беркуту" , Януковичу, кому там ще можна крикнути, - зупиніться! Ви застосовуєте методи, що увійшли в пам'ять цих людей під словом "фашизм", ви застосовуєте тортури, випробувані в концтаборах. Ви хто? Нюрнберзький трибунал у 1946 році дав оцінку подібним діям.

Ви хто? Насправді - легітимне питання. Коли бачиш це:

Чи це:

Чи цю фотографію Юрія Вербицького:

Нагадаю, його викрали в лікарні разом з активістом опозиції Ігорем Луценко, вивезли з Києва, катували, потім кинули на морозі. Хто б не були ці викрадачі, що діють від імені та за потурання "київського Кремля", вони повинні знати - викрадення з лікарні, не кажучи вже про тортури і скидання тіл у сніг, суперечить нормам міжнародного гуманітарного права.

Я знаю, хтось зараз скаже мені, що конвенції 1949 застосовні тільки до заявлених офіційно збройних конфліктів. А в додатковому протоколі до них спеціально підкреслюється, що він "не застосовується у випадках порушення внутрішнього порядку і виникнення обстановки внутрішньої напруженості, таким як заворушення, окремі спорадичні акти насильства та інші акти аналогічного характеру, оскільки вони не є збройними конфліктами".

Так, це так . Але конвенції заклали і моральні норми поведінки людини у формі. Ці норми моралі наказують, що люди у формі, будь вона військова чи міліцейська, не викрадають хворих із госпіталів. Вони взагалі не вторгаються в медичні установи.

10 грудня 1984. Майже 30 років тому. Записано: "Враховуючи статтю 5 Загальної декларації прав людини і статтю 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, обидві з яких передбачають, що ніхто не повинен зазнавати тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гідність, поводження і покарання,

враховуючи також Декларацію про захист усіх осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, прийняту Генеральною Асамблеєю 9 грудня 1975,

бажаючи підвищити ефективність боротьби проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання в усьому світі, домовилися про таке ... "

Нижче йде текст конвенції про заборону тортур: "Визначення "катування" означає будь-яку дію, якою будь-якій особі навмисне заподіюється сильний біль або страждання, фізичне чи моральне, щоб отримати від неї або від третьої особи відомості чи визнання, покарати її за дії, які вчинила вона або третя особа чи у вчиненні яких вона підозрюється, а також залякати чи примусити її або третю особу, чи з будь-якої причини, що грунтується на дискримінації будь-якого характеру, коли такий біль або страждання заподіюються державною посадовою особою або іншою особою, які виступають в офіційній якості, чи з їхнього підбурювання, чи з їх відома або мовчазної згоди".

"Київський Кремль" із цим згоден? А якщо ні, то чому не чути засудження вакханалії, яка відбувається в київській столиці з вивезенням тіл померлих від катувань в район Борисполя? Або він мовчазно згоден з тим, що відбувається? Тоді див. текст конвенції вище. Україна ратифікувала цей міжнародний документ у 1987 році.

З точки зору міжнародного права уряд Януковича своїм мовчанням вже пов'язав себе з тортурами , які відбуваються в українській столиці.

Більше того, він порушило не тільки цей міжнародний документ, але і власну конституцію. Стаття 28 Конституції України забороняє катування, жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження або покарання. А в травні 1997 року Україна ратифікувала Європейську Конвенцію про запобігання катуванням чи нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження і покарання.

Я не знаю, як "Беркут", міліція, спецслужби називаються одним словом по- українськи. Але трьома доступними мені мовами - англійською, російською та правовою - вони називаються правоохоронними органами. Тут ключове слово ПРАВО. Допускаючи тортури, викрадення з лікарень, позбавлення доступу до медичної допомоги, прицільні атаки на журналістів, асоціюючи себе з тортурами, нинішня українська влада поставила себе поза цим словом: ПРАВО. І в даному випадку я вживаю його не тільки в сенсі "права", а й у сенсі "закону".

Євромайдан репресії

Знак гривні
Знак гривні