Перший результат Євромайдану. Меркель поговорить з Путіним про Україну

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель заявила про свій намір поговорити з російським президентом Володимиром Путіним про Україну та "Східне партнерство".

Після того, як Україна призупинила підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС, канцлерка Німеччини Анґела Меркель висловила бажання поспілкуватися з кремлівським лідером Володимиром Путіним. "За наступної нагоди я поговорю з російським президентом на цю тему", - заявила Меркель у суботу, 23 листопада, у своєму відеозверненні. Про це повідомляє інформаційна агенція dpa.

Як зазаначив екс-міністр закордонних справ Петро Порошенко в інтерв'ю радіо "Свобода" тон західних політиків змінився після того, як українці вийшли на #євромайдан

У виступі Меркель відкинула побоювання Москви, що "Східне партнерство" спрямоване проти Росії. За її словами, ЄС має домогтися, щоб під час подальшої євроінтеграції колишніх радянських республік справа не доходила до конфронтації. Мета переговорів із Росією полягає в тому, щоб у майбутньому уникнути протистояння між хорошими відносинами цих країн з Росією та їхніми хорошими відносинами з Європейським Союзом.

"Росія - наш стратегічний партнер", - заявила Меркель. Тому, продовжила вона, треба з'ясувати, як можна подолати "цей політичний тиск" Росії на східних сусідів ЄС. Те, що Україна вирішила не підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом, пов'язано також із питанням, що ця угода означає для відносин із Росією, наводить слова Меркель інформаційна агенція AFP. Тому Євросоюз, на її думку, повинен порушити цю тему на переговорах із Росією. Німеччина теж зробить свій внесок у цю дискусію, запевнила вона.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле наголосив, що ЄС зацікавлений у хороших відносинах із Україною. "Ми й надалі не відкликаємо пропозицію стосовно справжнього партнерства", - заявив німецький міністр із огляду на останні події в Києві. Однак передумовою для цього, за його словами, має бути "наявність у Києва волі рухатись європейським шляхом розвитку". "М'яч перебуває на полі України. Це її суверенне право - вільно вирішувати, яким шляхом рухатись", - підсумував Вестервелле.

За матеріалами DW.DE

євроінтеграція німеччина меркель

Знак гривні
Знак гривні