Україна відмовилась від російського газу, і акції «Газпрому» стрімко впали

Після відмови України купувати російський газ, акції Газпрому почали падати на фондовому ринку Росії і подешевшали до закриття торгів на Московській біржі на 1,9% при зниженні індексу ММВБ на 0,4 %.

Нафтогаз не планує купувати «блакитне паливо» у Газпрому до кінця року і використовуватиме запаси з підземних сховищ. Єдиним постачальником російського газу в країну залишиться Ostchem Дмитра Фірташа.

Наразі Нафтогаз і Газпром не коментують ситуацію, але в обох компаніях "КоммерсантЪ-Украина" неофіційно підтвердили призупинення поставок. На цьому тлі "Україна не потребує додаткових обсягів палива. Зараз стоїть досить тепла погода , і накопиченого в підземних сховищах (ПСГ) газу достатньо для роботи комунального комплексу", - повідомило виданню джерело в Укртрансгазі.

За його словами, у Нафтогазу немає грошей, і компанія не хоче формувати нові борги. НАК вже винна Газпрому майже $800 млн за постачання газу в серпні і поки погашає борг темпами, порівнянними з нарахуванням відсотків за прострочення (6% річних). Крім того, за словами представника Газпрому Сергія Купріянова, Нафтогаз заборгував $1,35 млрд за постачання газу в жовтні.

Джерело в Укртрансгазі запевняє, що Нафтогаз цього року взагалі більше не планує закуповувати російський газ, рішення можуть переглянути лише за умови настання сильних холодів - "технічно це не складає проблем", - пояснив співрозмовник видання". Але в Нафтогазі розраховують, що купувати газ продовжить компанія Ostchem давнього партнера Газпрому українського бізнесмена Дмитра Фірташа, якому потрібно закачати в ПСГ ще близько 2 млрд кубометрів.

Протягом жовтня Ostchem закачала майже 4 млрд кубометрів, тоді як Нафтогаз, навпаки викачав 2,1 млрд кубометрів, і на кінець місяця у ПСГ України залишилося 19,3 млрд кубометрів. У Ostchem закупівлі російського газу не коментують.

На думку Валерія Нестерова з Sberbank Investment Research, ситуація потенційно ризикована для Газпрому: якщо Нафтогаз спустошить ПСГ, а потім попит в Україні та Європі різко зросте через холоди, може виникнути проблема із постачанням газу для європейських споживачів. Але газової війни експерт не чекає, підкреслюючи, що і Європа, і Газпром вкрай зацікавлені в стабільних поставках газу. Поточну напругу він пов'язує у першу чергу з політикою, а саме з майбутнім підписанням угоди про асоціацію України та ЄС.

Водночас Газпром почасти підстрахувався, продавши Ostchem 5 млрд кубометрів газу (близько 6 % річного транзиту) з умовою закачування у ПСГ. Тепер, якщо взимку Нафтогаз відбиратиме з транзитного потоку на сході більше газу, ніж повертає з ПСГ на заході, Газпром зможе викупити газ у Ostchem.

НАК «Нафтогаз України» з 8 листопада, повністю припинив закупівлю газу у Газпрому.

Джерело: Тиждень.

газ газпром економіка

Знак гривні
Знак гривні