У Східній Європі бідніший Києва тільки Мінськ (ІНФОГРАФІКА)

Якщо вивести економіку Києва з тіні, то по своєму розвитку він би зрівнявся з Софією, Ригою та Вільнюсом.

Порівняльний аналіз показників валового регіонального продукту (ВРП) на душу населення зробив Павло Кухта, EconoBlog.

Офіційні показники валового регіонального продукту (ВРП) на душу населення автор брав з відповідних статистичних відомств і перераховував його за поточним курсом долара.

Згідно офіційним показникам ВРП, Київ відстає від більшості східноєвропейських столиць і найближче з усіх за рівнем розвитку до Санкт-Петербургу, від якого в свою чергу відстає Мінськ. Москва, хоч суттєво переганяє Київ, але відстає в розвитку від Варшави та Праги.

Однак, крім офіційних показників, автор вирішив проаналізувати й «аномальні» тіньові показники. Як правило, для країн та територій всередині них характерний «нормальний» рівень тіньової економіки в 10-20% від офіційної. Цей рівень тіні можна трактувати як свого роду тло, характерне для будь-якої сучасної економіки, включаючи розвинені. Все, що перевищує цей рівень, відповідно, можна трактувати як тимчасову аберацію, яка поступово виправиться і яку є сенс додавати до офіційних показників при проведенні міжкраїнових порівнянь. Відповідно, для адекватного порівняння економік столиць необхідно цю особливу частину тіньової економіки оцінити і додати до офіційного показника ВРП на душу населення.

Дані по цьому показнику по східноєвропейським містам взяті з останнього розрахунку професора Шнайдера, з деякими оновленнями.

Втім, автор аналізу вважає, що для Києва та Москви рівень «аномальної» тіні занижено. Він передбачає, що тіньовий показник для них має бути в районі 100% від офіційного ВРП. За таких показників, Київ за рівнем розвитку зрівнявся б з Софією, а Москва стала б найбагатшим містом Східної Європи, як воно швидше за все й є.

У сухому залишку маємо наступний висновок: за масштабами економіки в перерахунку на одного жителя Київ приблизно дорівнює східноєвропейським столицям умовного "другого ешелону" - Софії, Бухаресту, Ризі, Вільнюсу. Від найбільш багатих столиць Східної Європи - Праги, Варшави, Москви, а також близьких до них, таких як Загреб або Будапешт - Київ відстає.

економіка київ ukrnet:Экономика

Знак гривні
Знак гривні