На Рівненщині створять єдиний в Україні музей І світової війни

На Рівненщині працюють над створенням єдиного в Україні музею Першої світової війни.

Його розмістять в автентичному приміщенні, яке пережило події тих часів — у Тараканівському форту. Споруда є унікальною. Схожі оборонні об’єкти можна знайти лише у Франції. Тим часом це архітектурне диво у Тараканові спорудили ще за часів Російської імперії для укріплення кордонів. Нині ж у стінах форту, яким понад сто років, планують розмістити виставкові зали.

Там демонструватимуть світлини, зброю, мапи та інші експонати періоду Першої світової війни. Тут також будуть збиратися реконструктори, які відтворюватимуть сюжети історичних подій. Ініціатором створення музею є обласна влада. Його мають намір відкрити 2014 року.

Тараканівський форт

«Цю оборонну споруду здали в експлуатацію в 1890 році, будували 15 років і витратили майже 66 мільйонів царських рублів», — розповідає «хранитель» форту та його дослідник Олександр Махновець. При будівництві цього архітектурного дива вперше використали цемент. А ще форт був обладнаний за останнім на той час словом науки і техніки — електрикою, телефоном і телеграфом. Він був однією з трьох грандіозних оборонних споруд Російської імперії. Однак коли укріплення добудували, виявилося, що гострої необхідності в цьому нема. Тому за першим призначенням оборонну споруду так і не використали. Хоча тут деякий час перебували і російські, й австрійські, й німецькі війська. А в період Першої світової війни у форту велися локальні бої, пояснив Олександр Махновець.

Тараканівський форт побудований таким чином, що сьогодні необізнані мандрівники можуть пройти повз його стін і не помітити цього. З висоти пташиного польоту ця оборонна споруда дещо нагадує кратер вулкана, заглиблений у землю. Щоправда, у формі трапеції. А ще свого часу, щоб замаскувати стіни оборонної споруди, привезли спеціальні рослини — екзотичні для цієї місцевості.

«Форт займає площу майже 4 га. Він має декілька рівнів — дві наземні, а решта — підземні. Скільки поверхів знаходиться під землею, невідомо. Це варто визначати за глибиною облаштованих у форту колодязів, призначених для зберігання зброї. А деякі з них можуть сягати 30 й більше метрів, — пояснив Олександр Махновець. — Необізнані мандрівники можуть і заблукати у лабіринтах форту, тому ліпше ходити із провідником, Тут також є кругла кімната із колоною посередині. Якщо потрапити сюди без ліхтарика, дуже легко, не зорієнтувавшись, заблукати у просторі й годинами ходити навколо колони. До речі, тоді відчуття таке, ніби піднімаєшся пологим схилом угору. Насправді ж знаходишся на місці».

Тараканівський форт зберігає чимало загадок, що лише додають йому колориту. Насправді ж він будувався як військове містечко зі своїми вулицями, казармами, кухнею, хлібопекарнею, лазаретом, навіть в’язницею. Була тут і церква. Побачити приміщення, де вона знаходилася, можна й нині.

«Кажуть, що у підземеллях форту досі зберігається електрогенератор. Мовляв, якщо прикласти вухо до підлоги, то можна почути, як він працює. Насправді ж поряд проходить залізниця, тож джерелом звуку є потяги, — коментує місцеві легенди Олександр Махновець. — Ще існує історія про те, що у форт заїхала колона танків, яка тут і залишилася. Але, очевидно, техніка виїхала іншим ходом оборонної споруди».

Ці та інші оповіді зможуть почути відвідувачі майбутнього музею Першої світової війни. Адже для них планують розробити різнопланові маршрути оборонною спорудою, враховуватимуть і рівень складності. Такий заклад стане найдоречнішою локацією на форту, переконаний заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов. Водночас для мандрівників тут хочуть облаштувати і інфраструктурний об’єкт — пункт харчування, певна річ, стилізований.

Джерело: День.

рівнинщина культура ukrnet:Культура війна історія

Знак гривні
Знак гривні