Греція стала першою з розвинених країн, яка втратила цей статус

Греції понизили статус – з розвиненої країни вона перетвориться на країну, що розвивається.

Про це повідомляється в прес-релізі агентства MSCI, що складає відповідний рейтинг.

Згідно з повідомленням, сучасний стан економіки країни не відповідає критеріям розвинених ринків. У MSCI звертають увагу на високе боргове навантаження країни, стагнацію економіки і труднощі з залученням капіталу.

Як стало відомо, також було знижено статус Марокко. Держава втратила місце в списку ринків, що розвиваються. Одночасно агентство підвищило статус Об’єднаних Арабських Еміратів і Катару до тих, що розвиваються.

MSCI поставило рейтинг Греції на перегляд у червні 2012 року. Тоді в агентстві заявили, що в країні фактично не функціонує фінансовий ринок, що може стати причиною зміни оцінки. У MSCI звернули увагу на поширення в Греції бартеру, введення обмежень на безготівкові розрахунки та стагнацію угод на фондовому ринку.

Фондові індекси Греції падають з 2007 року. Через дефіцит бюджету і великий зовнішній борг країні довелося двічі отримувати фінансову допомогу від Євросоюзу. За підрахунками Bloomberg, на 2010 рік грецькі компанії займали в індексі MSCI World (об’єднує акції найбільших корпорацій світу) 0,16 відсотка. Нині показник у 16 разів менший.

Грецію визнали розвиненим ринком у 2001 році. Наразі, за версією MSCI, до списку розвинених входять 22 країни. Ще 22 держави, зокрема Росія, Китай, Індія і Бразилія, входять до списку тих, що розвиваються. Інші держави MSCI вважає перехідними ринками.

Джерело: ТВі.

економіка греція

Знак гривні
Знак гривні