Едвард Сноуден - людина, що розкрила інформацію про секретну систему прослуховування у США

Йому 29 років і він добровільно відмовився від стабільної кар'єри, будинку на Гаваях, щасливого особистого життя і зарплатні в 200 тисяч доларів заради власних переконань щодо свободи.

Ім'я цього комп'ютерного інженера, що працював останні три роки в різних проектах NSA та ЦРУ вчора оприлюднило видання Guardian, на прохання самого Сноудена.

Він наполягав на розкритті свого імені, тому що вважає що все зробив правильно, і тому не збирався переховуватися. При цьому, затримка з розкриття персони була зроблена на його прохання, щоб медія зосередилися на масштабі прослуховування з боку спеціальних служб США, яке він відкрив, а не на його особі.

Едвард Сноуден

Едвард Сноуден цілеспрямовано відмовився від дуже комфортного життя, і пояснює це в своєму інтерв'ю наступними словами: "Я готовий пожертвувати усім цим, тому що у доброму розумі не можу дозволити уряду США знищити приватність, інтернет-свободи та основні права людей в усьому світі за допомогою цієї масивної машини по підслуховуванню, яке він (уряд) секретно розбудовує."

Три тижні тому Сноуден попередив свого куратора з NSA про те що він їде лікуватися від епілепсії, а своїй подрузі сказав що буде відсутній декілька тижнів, і полетів з Гаваїв до Гонконгу (місце, що за його думкою найбільше захищене від спецслужб США), звідки і зробив свої сенсаційні витоки інформації.

Сноуден дуже добре розуміє наслідки своїх дій, і те що існує дуже велика ймовірність його ув'язнення за поширення засекреченої інформації. У найкращому випадку він зможе отримати політичний притулок у країні на кшталт Ісландії (яка, щоправда, після цього може опинитися під дуже великим тиском).

Відеоінтерв'ю: http://www.guardian.co.uk/world/video/2013/jun/09/nsa-whistleblower-edward-snowden-interview-video

Варто зауважити, що поведінка Сноудена є особливо сміливою, якщо згадати долю іншого найбільшого джерела витоків останніх років - рядового Бредлі Меннінга, що вже декілька років знаходиться в ув'язненні за передачу інформації з дипломатичного листування для Wikileaks

інтернет скандал свобода

Знак гривні
Знак гривні