Війна за ТВі. Кінцевим власником може стати Арбузов і «Сім’я»

ТОВ «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі) реструктуризувало свою схему власності, відтак 100% компанії належить ТОВ «Медіа інфо», директором якої є Олег Радченко.

«У ході реструктуризації корпоративні права перевели на ТОВ "Медіа інфо"», - пояснює джерело «Телекритики».

У свою чергу 99% компанії «Медіа інфо» належить кіпрській компанії Willcox, яка нібито належить Костянтину Кагаловському. За інформацією джерела «Телекритики», Willcox видала довіреність на ім'я Олександра Альтмана. Утім, юридична служба і Наталія Катеринчук, яка до 23 квітня була чинним директором ТВі, цієї довіреності досі не бачили.

«Або кіпрські юристи кинули інвестора, або довіреність Альтмана несправжня», - вважає джерело.

При цьому, за даними джерела, в Олега Радченка немає всіх повноважень.

Олег Радченко на зустрічі з народними депутатами, Наталією Катеринчук і Артемом Шевченком повідомив, що ТОВ «Медіа інфо» належить Олександру Альтману. За словами пана Радченка, сам він має усне доручення від Олександра Альтмана на прийняття управлінських рішень. При цьому жодних документів він не пред'явив, передає кореспондент «Телекритики» з місця подій.

Довідка:

Олександр Альтман народився 19 листопада 1956 року в Одесі. Від 1979-го до 1986 року працював дослідником та аспірантом в Академії наук УРСР. У 1986 році став технічним директором компанії "Інформінвест" 0 першого в Радянському Союзі спільного підприємства, яке займалося розвитком високих технологій. З 1990 року мешкає у Нью-Йорку. Громадянин Сполучених Штатів Америки. Організував у США фірму Advanced Materials, яка займається високотехнологічними матеріалами у галузі атомної енергетики. У 2007-2011 рр. Олександр Альтман був радником міністра енергетики України. Альтман – кандидат фізико-математичних наук, захистив дисертацію у 1985 році.

Водночас пан Радченко обіймав посаду заступника директора ТОВ «Телерадіосвіт» (канал ТВі). Наталія Катеринчук заявила, що в Олега Радченка немає повноважень, оскільки ще в п'ятницю, 19 квітня, вона своїм наказом звільнила його.

Артем Шевченко, якого 23 квітня було оголошено новим директором ТВі, на зустрічі з депутатами і Наталією Катеринчук сказав, що він не стверджує, що канал продали, але вважає своє призначення легітимним.

Артем Шевченко

Довідка:

Артем Шевченко народився 30 жовтня 1977 року у Дніпропетровську. Закінчив Інститут журналістики Київського національного Університету ім. Тараса Шевченка.
Працював на телеканалах СТБ, ICTV, СТУДІЯ 1+1, ТОНІС, ІНТЕР. З квітня 2009 року – ведучий програми журналістських розслідувань "Знак оклику!" на каналі ТВі (ТОВ "Телерадіосвіт"). Має досвід висвітлення військових конфліктів, зокрема в Іраку протягом 2003 року. Лауреат Національної премії "Телетріумф" як "Найкращий репортер" за 2000 рік.

У відповідь Наталія Катеринчук заявила Артемові Шевченку, що його намагаються використати. Пані Катеринчук закликала журналістів ТВі не брати участі в рейдерській атаці. Також вона написала заяву до міліції з приводу захоплення каналу.

За інформацією різних джерел «Телекритики», Олександр Альтман не буде кінцевим власником ТВі. Він виступає проміжною ланкою в схемі зміни власності. Після ще кількох юридичних кроків контроль над каналом матиме перший віце-прем'єр Сергій Арбузов в інтересах бізнесово-політичної групи «Сім'я».

Публічний конфлікт довкола зміни власників каналу і заяви Костянтина Кагаловського про рейдерське захоплення зумовлені тим, що сторони не домовилися про остаточну ціну каналу, яка варіювалася від $12 млн до $120 млн. Джерела стверджують, що частину цих коштів пан Кагаловський уже отримав.

На думку Кагаловського, ТВі захопили рейдери, "щоб потім продати тим, хто перетворить його на музичний".

"Останній рік пропозицій від влади продати канал не отримував. Так робити з ТВі для влади "мєлковато", - додав він.

В свою чергу голова редакційного ради ТВі, а нині народний депутат Микола Княжицький написав на своїй сторінці в Facebook з цього приводу: «Зателефонував Єгор Чичеринда. Каже, що інформація про зміну власника і директора на ТВі правдива. Маю надію, що канал і надалі залишиться чесним. Усе ж краще, ніж Медведчук:)».

Також Княжицький заявив, що директор ТОВ "Медіа інфо" Олег Радченко мав право призначити гендиректором телеканалу ТВі Артема Шевченка замість Наталії Катеринчук.

"Деталей статуту я не пам'ятаю... Але судячи з того, що я читаю, якщо на 100% власником ТОВ "ТРК "ТелеРадіоСвіт" (ТВі) є ТОВ "Медіа інфо", а директором останнього є Радченко, то Радченко має право змінити в дочірній компанії керівника. Це за законом", - сказав Княжицький.

"Якщо каналом тепер управляє Артем Шевченко, то я переконаний, що з телеканалом буде все добре, тому що він чесний журналіст", - додав парламентарій.

телебачення медіа скандал ТВі

Знак гривні
Знак гривні