Де-юре. Софія Київська та Києво-Печерська лавра не є пам’ятками

Софія Київська та Києво-Печерська лавра з суто юридичної точки зору не є пам’ятками.

Про це повідомив народний депутат України (фракція «Батьківщина»), голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець.

«Як з’ясувалося, Лавра та Софія виключені з Держреєстру нерухомих пам’яток як пам’ятки національного значення. В той же час, вони не занесені в інші категорії. Тобто, наші національні святині офіційно не є пам’ятками взагалі», - розповів Бригинець.

Нардеп повідомив, що Постановою КМУ від 27 грудня 2001 р. N1761 до Державного реєстру нерухомих пам′яток України було внесено до категорії «пам’ятки національного значення» низку заповідників, зокрема Софію Київську та Києво-Печерську лавру. Але Постановою КМУ від 3 вересня 2009 р. N 928 їх було виключено з цього переліку.

«Аргументація Кабміну щодо того, чому заповідники виключили з Реєстру абсолютно зрозуміла, бо вони, виявляється, були внесені у нього як установи, а закон визначає заповідник як «комплекс (ансамбль) пам′яток» або як «природні території та об′єкти», що цілком природно. Що стосується слова «національний», яке зараз присутнє в назві заповідників, то воно сьогодні стосується лише статусу закладів, створених для управління цими заповідниками, а не суті пам’яток. Так, наприклад, слово «національний» в статусі Національного театру оперети стосується назви театру, колективу, закладу, а не приміщення, в якому театр знаходиться», - роз’яснив Бригинець.

Бригинець зазначив, що слідом за згаданою Постановою 2009 року мала вийти інша постанова, яка б включила унікальні об’єкти до Реєстру вже як комплекс споруд, але, певно, у зв’язку зі зміною уряду, цей документ так і не вийшов.

Нардеп звернувся до прем’єр-міністра України М. Азарова з проханням включити Національний заповідник «Софію Київську» та «Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

«Якщо до Держреєстру нерухомих пам’яток не внесені такі видатні пам’ятки як Софія і Лавра, то уявляєте, що робиться в тому Реєстрі стосовно інших пам’яток. Я далекий від думки, що хтось намагається знищити Софію Київську та Києво-Печерську лавру, але все ж вимагаю врегулювати це питання юридично», - заявив Бригинець.

Крім того, нардеп вимагає від Кабінету Міністрів України надати доручення відповідним службам здійснити перевірку Реєстру на предмет того, наскільки він відповідає рішенням Кабміну, Мінкульту, ВРУ і Президента щодо охорони пам’яток. А також в терміновому порядку внести до нього ті об’єкти, які з тих чи інших причин, можливо технічних чи юридичний, досі до нього не внесені.

депутати київ влада

Знак гривні
Знак гривні