Журналісти домоглися свого. Після скандалів в УНІАНі новини агентства стали якіснішими

У лютому в УНІАН значно зріс рівень дотримання журналістських стандартів. Про це свідчать дані моніторингу про дотримання рівня журналістських стандартів в інтернет-виданнях, який провів Інститут масової інформації з 11 по 18 лютого 2013 року.

Згідно з моніторингом, показники УНІАН значно зросли після скандалу навколо розміщення на сайті агентства 11 лютого сфальсифікованих заяв народних депутатів Олександри Кужель та Сергія Власенка.

Так, у лютому УНІАН посів перше місце з 5,67 балами серед трьох інтернет-видань (Ліга, Обозреватель, Лівий берег), які моніторяться ІМІ на рівень дотримання журналістських стандартів. В січні УНІАН був на третьому місці з 5 балами.

Як зазначила експерт ІМІ Ольга Бурда: «Попри протистояння між колективом та менеджментом агенції, якість новин УНІАН не впала, а навпаки, покращилась. Вони стали більш збалансованими, виваженими і неупередженими».

У лютому рівень дотримання інтернет-виданнями журналістських стандартів зріс в порівнянні з січнем. Так, інтернет-видання отримали 5,46 балів з 6 можливих. Для порівняння, у січні ці показники 5,06 балів.

Найчастіше видання порушують стандарти повноти представлених фактів та балансу думок. Натомість практично не порушуються стандарти оперативності та точності.

Найгірші показники з дотримання стандартів серед інтернет-видань має сайт «Обозреватель», найкращі – УНІАН.

Медіа-експерт ІМІ Оксана Романюк так прокоментувала ситуацію з агенцією: “Підвищення рівня професійних стандартів на веб-сайті УНІАН може свідчити, перш за все, про бажання як самого колективу агентства, так і його менеджменту зберегти агентство на плаву. Крім того, очевидно, що загроза знищення УНІАНа, яка була досить реальною після публікації фейкових новин у лютому, зараз вже відступила, а сам конфлікт між менеджментом і колективом більш-менш вдалося врегулювати завдяки винесенню його в публічну площину.

Водночас, оскільки керівництво агентства досі не дало чіткої відповіді на те, чи буде створено редакційну раду, тривалість успішного виробничого процесу може виявитись ситуативною і пов’язаною лише з винесенням конфлікту в публічну площину і відповідними репутаційними ризиками для керівництва і власника. Тому, дуже важливо, щоб УНІАН чітко визначив свою редакційну політику, з дотриманням усіх професійних журналістських норм і стандартів, та створив редакційну раду. Лише такий крок може остаточно поставити крапку у конфлікті”.

Проект з моніторингу журналістських стандартів проводить Інститут масової інформації у чотирьох інтернет–виданнях (Ліга, Обозреватель, УНІАН і Лівий берег). Проект реалізовується за підтримки Інтерньюз Нетворк.

Нагадаємо, сайт УНІАН 11 лютого 2013 року розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Зокрема, йдеться про інформацію, поширену від імені Власенка про спроби отруєння та стеження за ним, а також заяву Кужель «Мене можуть посадити на 10 років», яка за твердженням авторки, є частково сфальсифікованою. Після цього із сайту УНІАН повідомлення спершу було видалено, однак згодом відновлено. Генеральний директор агенції Вадим Осадчий ситуації не коментує.

13 лютого трудовий колектив інформаційного агентства УНІАН оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи «1+1» Олександра Ткаченка. Співробітники агентства просили власників та керівництво холдингу звільнити призначений на початку 2012 року менеджмент; створити редакційну раду, яка унеможливить повторення в майбутньому випадків порушення правил професійних стандартів та етики з боку новопризначеного менеджменту.

Колектив інформаційного агентства УНІАН ознайомив зі своїм зверненням про ситуацію в агентстві від 13 лютого 2012 року міжнародну та європейську спільноту.

19 лютого в інформаційному агентстві УНІАН відбулися збори трудового колективу за участі представників власників агентства та керівників. На зборах були присутні керівник групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко та генеральний директор агентства Вадим Осадчий. Сторони висловили свої позиції і своє бачення ситуації, що склалася в агентстві, після чого було вирішено взяти перерву для напрацювання та обговорення рішення.

Керівництво УНІАН взяло на себе всю відповідальність за розміщення на сайті агентства 11 лютого 2013 року сфальсифікованих заяв народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка.

журналістика медіа скандал

Знак гривні
Знак гривні