Новий удар по «Газпрому». Японія готується видобувати метан з дна океану

У разі успіху за п'ять років Японія почне видобувати газ у промислових масштабах. Японцям це принесе енергетичну незалежність, а Росії їхній успіх загрожує серйозними неприємностями.

Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії оголосило про початок дослідного видобутку газу з морських покладів метангідратів. Перші в світі подібні роботи здійснює дослідницьке судно «Тікю» («Земля») в Тихому океані за 70 км на південь від півострова Ацумі.

За оцінками японців, запаси метану біля півострова Ацумі сягають до 1 трлн. м3 газу, і їх вистачить на 10 років повного енергетичного самозабезпечення. Якщо ж говорити про всі родовища в морях навколо Японії, то мова може йти щонайменше про 100 років енергетичної незалежності.

У цьому випадку Японія, очевидно, відмовиться від імпорту енергоресурсів і, зокрема, від зрідженого природного газу (ЗПГ), світовим лідером споживання якого вона зараз є. Це призведе до падіння цін, що негативно відіб'ється на російському «Газпромі», стан якого на газовому ринку і без того похитнулося через сланцеву революцію у США.

При повному енергетичному самозабезпеченні російський газ Країні сонця, що сходить, більше не знадобиться. Більше того, Японія зможе забезпечувати газом інші країни регіону. У підсумку «Газпром» може втратити азійський ринок, з яким у компанії пов'язані найбільш грандіозні плани. За оцінкою експертів, удар стане відчутним вже до 2020 року.

Метангідрати (або гідрат метану) – з'єднання газу метану з водою, що на вигляд нагадує сніг або рихлу кригу, що підтала. Цей енергоресурс найбільш поширений у природі, наприклад, в зоні вічної мерзлоти, зокрема, в Росії. Однак, на думку експертів, його видобуток для РФ нерентабельний.

Метангідрат. Так він виглядає під водою.

Чималі запаси гідратів має і Україна у Чорному морі. У деяких районах Чорного моря на глибинах 300—1000 м виявлено газогідратні поклади метану у 400—800 метрах під дном моря. У центральній глибоководній частині Чорного моря (навпроти Криму) запаси метану в газогідратах оцінюються в 20—25 трлн. кубометрів, а в усьому Чорному морі, за оцінками геологів України та Росії, — у 60—75 трлн. кубометрів. Щорічну потребу України в газі до 85 млрд. кубометрів Чорне море може забезпечити на декілька десятиліть.

Шматок метангідрату.

Освоювати запаси метангідратів, наявні під дном океану, досі вважалося невигідним. Адже подібний видобуток дуже складний і пов'язаний з різними ризиками. Проте японські фахівці запевняють, що знайшли відносно рентабельні технології та способи подолати всі технологічні проблеми.

Можливо, в осяжному майбутньому японська «метангідратна революція» підштовхне й Україну до видобутку палива з морських глибин.

За матеріалами іноземної преси

газ газпром технології японія світ енергетика

Знак гривні
Знак гривні