Говорить і показує Патріархат. Навіщо московським попам власне телебачення

Не встиг обзавестися власним телеканалом Національний банк України, як у списку українських телемовників знову поповнення. Цього разу підкорювати розуми і серця телеглядачів вирішили представники духовенства.

Так, народний депутат від Партії регіонів Володимир Продивус 24 січня повідомив про передачу Українській православній церкві телевізійного каналу (ліцензії на цифрове мовлення). І Митрополит Володимир уже благословив створення телевізійного каналу з робочою назвою «Образ», пише у «Коментарях» Аліса Нєдєліна. В УПЦ МП блискавично заявили: «Плануємо створити правдивий телевізійний образ нашої Церкви. Бо Церква - це всі ми - священики і віруючі, монахи і одружені, дорослі і діти - різні люди, об´єднані єдиною православною вірою». І додали: «Для нас це дуже несподівано і радісно».

Від щедрості господаря найбільшого в країні мостобудівного підприємства «Мостобуд» Продивуса дійсно захоплює дух, адже вартість ліцензії на мовлення цифрового телеканалу може становити кілька сотень тисяч гривень. Щоправда, поки невідомо, про яку саме ліцензію йдеться. Справа в тому, що Продивус (в минулому, до речі, боксер) до жодного відомого телеканалу причетний не був. Так що подарувати церкві власний канал просто не міг. У той самий час заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак у коментарі «Телекритиці» заявила, що станом на 24 січня ніяких документів з приводу переформатування або створення церковного каналу Нацрада не отримувала.

Втім, усім відомо, що за наявності потрібних зв´язків і коштів вирішити будь-яке питання в Україні особливих труднощів не становить. Тим більше що нардеп Продивус жертвує гроші Церкви, гаряче улюбленої самим Президентом Віктором Януковичем. Але пов´язувати створення телеканалу зі спробами догодити главі держави не варто. Злі язики подейкують, що співпраця Продивуса з УПЦ МП - спроба замолити гріхи шаленої бандитської молодості. В інтернеті можна легко знайти розшифровки плівок Мельниченка, на яких нині покійний глава МВС Юрій Кравченко говорить про «злодія в законі» на прізвисько Продиус. Чи вірити злостивцям - питання риторичне, однак на офіційному сайті Продивуса в розділі «Меценатство і благодійність» перший же матеріал розповідає про участь нардепа в житті УПЦ МП. Так, отець Алексій Іродов, глава релігійної громади священномученика Володимира - Митрополита Київського Української православної церкви всіляко звеличує благодійника, між іншим кажучи про Продивуса: «Життя людини пізнається по плодах. І ніхто не вправі давати оцінку життю іншої людини. Просто людям дійсно дуже хочеться прославити себе за рахунок докорів ближнього. Але немає людини, яка б усе своє життя прожила і не згрішила». Чим саме продиктовані такі слова священика, залишається тільки здогадуватися.

Але якими мотивами не було б продиктовано створення «Образу», головне питання: що саме будуть пропонувати українцям в православному телеефірі? За інформацією самої УПЦ МП, в телепросторі Української православної церкви сьогодні представлено 34 телепроекти, 11 відеоканалів на YouTube, 1 інтернет-відеожурнал і 4 виробничі телестудії. Це і «Правослвний календар», і «Ранкова молитва», і місіонерські, і дитячі програми. Плюс до всього ось уже восьмий рік в Україні веде мовлення телеканал «Глас», основою творчого колективу якого стала Головна редакція телепрограм Української православної церкви Московського патріархату. Так що поскаржитися на відсутність православних священиків на телеекранах країни УПЦ МП не може. Не в приклад мусульманським або, скажімо, протестантським громадам.

Але так уже вийшло, що у світській Україні всі конфесії рівні, але одна, все ж, трішки рівніша. Саме УПЦ МП можновладці пропонують повернути відібране за часів СРСР майно, навіть якщо в цих будівлях сьогодні розташовані музеї чи лікарні. Саме УПЦ МП негласно дозволяють звести новий храм над руїнами Десятинної церкви. І саме цій церкві відводиться одна з вирішальних ролей в ідеї побудови «Руского міра», що міцно захопила уми вітчизняних чиновників. Недарма майже три роки тому Віктора Януковича благословив на президентство Патріарх Московський і всієї Русі Кирило.

І все б нічого, адже в будь-якій країні існують десятки телеканалів, які висвітлюють діяльність тієї чи іншої релігійної громади. Але бентежить спритність, з якою духовенство УПЦ МП відреагувало на «несподіваний» і вельми дорогий подарунок. Адже створення цілого телеканалу - справа далеко не з дешевих. Цілком імовірно, що вже незабаром у православних храмах з´являться урни для збору пожертвувань «на телеканал», а до керівництва УПЦ МП вишикується ціла черга підприємців і чиновників із пухкими конвертами.

Але, говорячи про створення «правдивого образу Церкви», чи готові в УПЦ МП поряд із богослужіннями та просвітницькими програмами показувати справжнє життя Церкви, де настоятелю Києво-Печерської лаври на ювілей дарують автомобілі вартістю $100 тис., а п´яні священики прилюдно влаштовують справжні «розбірки»?

телебачення медіа рпц мезозой Церква релігія

Знак гривні
Знак гривні