Корупція, дискримінація і катування - біди українців за версією ООН

Найбільш кричущими порушеннями прав людини українці вважають корупцію у правоохоронній та судовій системах, дискримінацію за статевою і соціальною ознакою й катування у міліції. Це – результати опитування у рамках кампанії «Права людини в Україні», які провели українські неурядові громадські організації та експерти Програми розвитку ООН.

За словами менеджера сектору демократичного врядування Програми розвитку ООН Юлії Щербиніної, опитування провели у вересні цього року, напередодні слухань ООН стосовно проблем у правозахисному секторі України. За результатами слухань у жовтні цього року, понад 50 країн світу надали свої рекомендації українській владі, повідомляє радіо Свобода.

Серед основних тем, які турбують українців і на які звернула увагу міжнародна спільнота, – «питання, пов’язані з судоустроєм, з правом на справедливий суд, з антидискримінаційним законодавством в Україні. Також (людей) хвилюють права дитини, гендерна рівність, питання торгівлі людьми, права мігрантів та біженців, права людей-інвалідів, свобода преси», – зазначила Щербиніна.

Опитування проводили одночасно у шести містах України у вересні цього року і в інтернеті (на сторінці Центру інформації про права людини), каже Щербиніна.

Україна звітувала перед ООН про ситуацію з правами людини у женевській штаб-квартирі ООН 24 жовтня 2012 року. Такі звіти відбуваються у рамках ООНівського Універсального періодичного огляду. Свої звіти виголошують представники влади та неурядових правозахисних організацій. Попередній звіт України відбувся восени 2008 року.

опитування оон корупція

Знак гривні
Знак гривні