Євроскандал. Комісара ЄС запідозрили у зв’язках з тютюновим лобі

Мальтієць, комісар Євросоюзу з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів Джон Даллі подав у відставку через підозри, що він лобіює інтереси тютюнового бізнесу. Як пояснюють у Європейській комісії, комісар покинув свою високу посаду для того, щоб захищати власну репутацію та не заплямовувати репутації євроустанови. Однак, Європейське бюро по боротьбі з шахрайством (OLAF) зазначає, що єврокомісар був у курсі «торгівлі впливом», але не здійснив жодних кроків, щоб цьому запобігти.

Як передає Радіо Свобода, ще у вівторок до обіду Джон Даллі був впливовим єврокомісаром, що опікувався охороною здоров’я та захистом прав споживачів об’єднаної Європи. Однак, після того, як Європейське бюро з боротьби із шахрайством надіслало до Єврокомісії звіт розслідування щодо його можливої причетності до корупційних дій мальтійського підприємця, Даллі подав у відставку.

Скарга надійшла від шведської тютюнової компанії Swedish Match, яка сигналізувала, що один мальтійський бізнесмен за кругленьку суму їй пообіцяв персонально вплинути на комісара-співвітчизника, щоб внести вигідні їй зміни до європейських законів. Підприємство, яке вирішило повідомити Європейське бюро по боротьбі з шахрайством (OLAF), займається виробництвом жувального вологого тютюну, відомого під назвою «снюс», продаж якого у Євросоюзі, за винятком Швеції, заборонений.

Розслідування, проведене OLAF, тривало понад чотири місяці й доостанку трималося у секреті. Згідно зі звітом, хоча слідчі й не знайшли прямих доказів причетності Джона Даллі до цієї справи, однак, виявили, що єврочиновник з нею був обізнаний.

Це підтвердила речниця Європейської комісії Піа Аренкільде Гансен, яка каже, що «звіт не виявив доказів прямої участі комісара Даллі у цій справі, але робить висновок, що він був обізнаний із тим, що діялося».

Джон Даллі свою провину заперечує.

«Внаслідок ознайомлення зі звітом, пан Даллі вирішив піти у відставку, з одного боку, щоб захищати свою репутацію, з іншого – щоб захистити репутацію Єврокомісії», – додає вона.

Генеральний директор Європейського бюро з боротьби з шахрайством Джованні Кесслер також зазначив, що вина єврокомісара очевидна: він знав про те, що діється, але не зробив жодних кроків, щоб цьому запобігти, й не повідомив про це відповідним органам.

Розслідування також встановило, що, власне, домовленості мальтійського підприємця зі шведською компанією не було, так само, як не було здійснено жодних грошових операцій.

Сам, нині вже колишній єврокомісар, Джон Даллі категорично відкидає будь-які звинувачення на свою адресу.

У 1999 році у відставку подала вся Єврокомісія під головуванням Жака Сентера. Причиною став корупційний скандал через французького єврокомісара Едіт Крессен. У середу в низці європейських видань повідомили, що піти у відставку Джона Даллі змусив голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу. Мовляв, для того, щоб не псувати іміджу та запобігти повторенню інциденту із відставкою всіх комісарів, як це було у 1999-му.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

єс скандал розслідування світ тютюн

Знак гривні
Знак гривні