Львівський науковець власним коштом видав підручник з історії геноцидів

В Україні видали підручник історії геноцидів. Це перший такий посібник, в якому йдеться про масове винищення цивільного населення, вчинене у двадцятому столітті. Автор посібника – історик, доцент Львівського національного університету Франка Андрій Козицький.

В історії геноцидів, написаній Андрієм Козицьким, йдеться не лише про трагедію українського народу – Голодомор 1932–1933 років. Ця тема займає у книзі менше десятої частини обсягу в 600 сторінок. Решта посібника – історія геноциду вірмен в Османській імперії, Голокосту європейських євреїв, переслідування ромів у роки Другої світової війни. Водночас розповідається про менш віддалені в часі події – геноцид у Камбоджі, вчинений у середині сімдесятих років «червоними кхмерами» та у Руанді, скоєний у середині дев’яностих.

Як передає Радіо Свобода, основою до написання підручника став курс, який Андрій Козицький читає вже вісім років студентам історичного факультету Львівського національного університету. Для підручника викладач зібрав та виклав позицію всіх сторін, адже кожен геноцид має свого критика.

«Книга містить дуже багато дискусійних моментів. І в тих випадках, коли я пишу про геноцид вірмен, я даю слово і турецьким історикам, які пояснюють зі своєї точки зору ті події. Там, де йдеться про Голодомор українців, я цитую сучасних російських істориків чи навіть журналістів і політиків, які закидають певні речі, що нібито заперечують геноцидність цих подій. Це саме стосується й інших описаних геноцидів», – каже Андрій Козицький.

Андрій Козицький

Підручник рекомендований Міносвіти як посібник для студентів гуманітарних спеціальностей. Але коштів на його видання від міністерства не надійшло, стверджує автор. Підручник він написав у вільний час і видав за власний кошт.

Робота над книгою тривала близько 5 років, один з яких текст ретельно вивчала та перевіряла команда редакторів.

«Скажу чесно, наші редактори, які читали, їм було дуже важко. Казали, що без брому читати це було неможливо. Весь час це снилось, весь час про це говорили. Але, з іншого боку, в нашому видавництві є достатньо молодих людей, для яких ця книга стала відкриттям. З такими, як вони, на цю тему мало говорять», – розповідає директор видавництва «Літопис», що видало книгу, Михайло Комарницький.

Поява такого посібника буде корисною для всіх студентів, які вивчають історію двадцятого сторіччя. Зокрема, при написанні наукових праць, – переконана виконавчий директор Українського наукового клубу Наталія Шульга.

«Ці знання йдуть через навчання і це означає, що тепер кожен професор історії має право взяти цю книжку за основу для того, щоб додати в своєму курсі історії Україні додатковий колектив або концентрацію, де б студент міг би поцікавитися документами, піти в архів, зробити своє дослідження. Таким чином ці знання потрапляють в суспільство зовсім на іншому рівні», – сподівається Наталія Шульга.

Підручник історії геноцидів – «Геноцид та політика масового винищення цивільного населення у ХХ ст. (причини, особливості, наслідки)» – можна придбати вже зараз у книгарнях України. Щоб він потрапив до бібліотек вишів, має з’явитися окремий предмет історії геноцидів.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

наука освіта геноцид голодомор історія

Знак гривні
Знак гривні