Агенти впливу. Російська розвідка розробляє програми для інтеграції в соціальні мережі

Російська Служба зовнішньої розвідки провела на початку 2012 року три закритих тендери на розробку методик "формування громадської думки" через соціальні мережі. Загалом на це витрачено майже мільйон доларів (30 млн. рублів).

Дослідження носять кодові назви "Диспут" (вартістю 4,41 мільйона рублів), "Монітор-3" (вартістю 4,99 мільйона рублів) і "Шторм-12" (вартістю 22800000 рублів), повідомляє видання "Комерсант". Замовником є ​​Федеральне казенне установа "Військова частина N54939" - за даними "Комерсанта", ця військова частина входить в систему СЗР.

Три системи, розбиті на різні тендери, за планом повинні тісно взаємодіяти між собою. Спочатку моніторингом блогосфери буде займатися система "Диспут" - на неї лягає "дослідження процесів формування співтовариств інтернет-центрів поширення інформації в соціальних мережах" і "визначення факторів, що впливають на популярність і поширеність відомостей".

Отриману інформацію буде обробляти система "Монітор-3", яка повинна відповідати за "розробку методів організації та управління в інтернеті віртуальним співтовариством залучених експертів, що передбачають постановку завдань, контроль роботи в соціальних медіа та регулярне отримання від експертів інформації в заданих предметних областях".

На основі отриманих даних вкидати потрібну інформацію в соцмережі буде "Шторм-12". Технічне завдання для цього дослідження звучить так: "розробка спеціального програмного комплексу автоматизованого розповсюдження інформації у великих соціальних мережах та організації інформаційної підтримки заходів з підготовленими сценаріями впливу на задану масову аудиторію соціальних мереж".

За даними "Комерсанта", тендери були засекречені, так як були ініційовані закритим постановою уряду РФ про розподіл коштів держоборонзамовлення на 2012 рік. "Монітор-3" і "Диспут" планується доопрацювати ще в 2012 році, а "Шторм-12" - у 2013-му. Виконавцем всіх трьох тендерів стала компанія "Ітеранет", яка вже неодноразово виконувала держзамовлення, в тому числі і в інтересах спецслужб. Її очолює Ігор Мацкевич, який раніше працював першим заступником начальника Інституту криптографії, зв'язку та інформатики Академії ФСБ.

інтернет спецслужби росія

Знак гривні
Знак гривні