В офшорні зони у світі виведено 21 трильйон доларів США (Інфографіка)

Нове дослідження, яке провів економічний консультант Джеймс Хенрі (екс-працівник компанії МакКінсі) показало, що за останній час 21 трильйонів доларів США було втрачено у світових офшорах. Податків з цих грошей вистачило б, щоб вирішити кризу євро.

За оцінками, 21 трильйон - це мінімум коштів, які перейшли в офшори за період з 70-х років минулого сторіччя і до 2010 року. Насправді сума може складати до 37 трильйони доларів - тобто більша, ніж американська економіка.

Джеймс Хенрі -у минулому головний економіст з McKinsey та експерт із вільних світових економічних зон, у своєму дослідженні для організації Tax Justice Network campaign group (pdf-файл) – за допомогою вивчення даних з Банку міжнародних розрахунків (BIS), Міжнародного Валютного Фонду (IMF) та даних від приватних компаній. У дослідженні показано, яким чином найбагатші гравці виводять гроші через тріщини міжнародної фінансової системи.

Один з результатів дослідження: група найбідніших країн (139 штук) що традиційно вважаються найбільшими боржниками (сума їх агрегованого боргу - $4.1 трильйонів доларів). Однак, якщо врахувати дані з офшорів, картина зміниться на протилежну - ці країни насправді позичили (офшорними грошима) від 10 до 13 трильйонів!

За підрахунками Хенрі з України було виведено 167 мільярдів доларів.

Клікніть на картинку, щоб збільшити масштаб

економіка інфографіка офшори гроші

Знак гривні
Знак гривні