На Титані є океан, але навряд чи він придатний для життя

Астрофізики виявили під поверхнею Титана, супутника Сатурна, океан. Стаття вчених з'явилася в журналі Science, а її короткий виклад наводить New Scientist. Крім Титана, на думку астрофізиків, океани рідини є під поверхнею іншого сатурніанского супутника - Енцелада, а також юпітеріанського супутника Європи.

Про це пише Lenta.ru.

Титан рухається навколо Сатурна по орбіті з періодом близько 16 днів. При цьому гравітаційне поле газового гіганта деформує супутник під час цього руху. Використовуючи дані спостережень із зонда «Кас сіні», зібрані під час шести зближень з Титаном, вчені змогли визначити параметри цієї деформації.

Виявилося, що супутник Сатурну поводиться як небесне тіло, що має вміст, котрий досить легко деформується. За словами дослідників, найбільш імовірним поясненням таких механічних властивостей Титана є наявність глибоко під поверхнею (на глибині близько 100 км) гігантського океану. Розрахунки в'язкості показують, що мова йде про океан з води.

Вчені, до яких New Scientist звернувся за коментарями, заявили, що, незважаючи на розміри океану (він повинен перевершувати усі земні разом узяті), говорити про наявність життя в ньому не доводиться. Справа тут не лише у високому тиску в надрах Титана – океан, швидше за все, відділений від кам'яного ядра планети шаром льоду. Водночас контакт води з кам'янистої поверхнею вважається однією з найперших умов для виникнення життя.

Титан вважається єдиним тілом в Сонячній системі (за винятком Землі), в атмосфері якого є круговорот рідини. Роль води на супутнику Сатурна грає метан.

Зонд «Кас сіні» разом з посадочним модулем «Гюйгенс» є спільним проектом NASA та Італійського космічного агентства (воно бере участь в проекті самостійно, а не як складова Європейської космічної агенції). Орбіти Сатурна апарати досягли 2004 року. Тоді ж «Гюйгенс» здійснив посадку на Титані. Місія «Кас сіні» повинна завершитися 2017 року.

наука Життя космос

Знак гривні
Знак гривні