Мистецька акція по захопленню Гостинного двору продовжується. До пам'ятника Януковичу додалася Вишка Бойка

У Гостинному дворі, на столичному Подолі, активісти з громадської організації "Збережи старий Київ" відкрили пам'ятник "Буровій вишці Бойка". ЗІЛ, який забудовники підігнали на подвір'я архітектурної пам'ятки, щоб бурити палі, представники громадської організації обмотали поліетиленовою плівкою.

"Вишка Бойка стала загадковою пам'яткою корупції нинішньої влади. Ми маємо неприкритий і відчутний артефакт. Всі про нього знають. Це — частина по руйнуванню гостинного двору. Тому ми на ній загострили свою увагу", - цитує Дмитра Потєхіна Gazeta.ua.

"Це неоковирне мистецтво, яке відображає неоковирну владу. Бойко — це частина системи, яка замість того, аби демонструвати свою ефективність прозорим методом, вона рветься кудись на шельф чи Гостинний двір, чи на Андріївський узвіз, руйнують національне, природне чи культурне середовище", - сказав Данило Євтухов.

Перед початком акції невідомі, які представилися ремонтниками, заварили ворота Гостинного двору. Другий і останній вхід до двору заварити не вдалося: цьому завадила поява журналістів та міліції. Робітники пояснили свої дії наміром відремонтувати ворота. Однак чому вони заварили їх повністю, не пояснюють.

Активісти громадські організації «Право на місто» та «Збережи старий Київ!» розпочали свою акцію на захист Гостинного двору в суботу, 26 травня.

«Дозвіл Київської міськради на реконструкцію пам’ятки історії та архітектури, що нею є Гостинний двір, позбавляє киян просвітницького та мистецького простору. Бібліотеки, товариство охорони пам’яток та культові кав’ярні у Гостинному дворі планують замінити черговим місцем товарно-грошового обміну заможних людей», - стверджує ініціаторка акції Надія Парфан.

Учасники акції звернулись до депутатів Київради з вимогою повернути Гостинному двору статус пам’ятки архітектури і передати споруду культурно-освітнім інституціям.

Кабінет міністрів України виключив Гостинний двір зі списку пам’яток архітектури 15 серпня 2011 року. Досі комплекс Гостинного двору перебуває у межах заповідника «Стародавній Київ».

гостинний двір київ протест будівництво

Знак гривні
Знак гривні