Графік дня: яма копірайту - наочна ілюстрація негативного впливу авторських прав на культуру

Пол Хілд, фахівець з авторського права, професор університету Джорджії, зробив дуже цікаву ілюстрацію того, як копірайт на книжки впливає на культуру. Він склав випадкову вибірку з 2500 книжок, що наразі продаються через Амазон.

Далі, він згрупував їх в залежності від того, коли книжка була видана вперше - за десятиріччями. Тепер дивіться на графік:

"яма копірайту" починається з книжок, вперше виданих в 1920-х роках

Як видно, спочатку кількість книжок зростає, до 1920-х років (більш сучасні книжки видають частіше). Однак, з 1920-х років кількість книжок різко падає - тому що починається зона копірайту - книжки, вперше видані у той час, ще підпадають під дію захисту авторських прав в 2012 році (більш старі книжки - вже не захищені авторським правом).

Таким чином, цей провал на графіку (який вже назвали ямою копірайту) - показує наскільки негативно авторські права впливають на можливість ознайомитися з культурним надбанням людства - різноманітними книгами - вони зменшують доступ в рази, якщо не в десятки разів.

Кількість книг виданих в 2000-х роках знову зростає - по-перше, їх значно більше, по друге, домовитися з авторами по "свіжих" книгах значно легше, ніж шукати розсіяних у просторі правовласників "старих" творів. Цей лаг, в 10-20 років, і є одним з можливих рішень проблеми негативного впливу копірайту - а саме, зробити строк прав на видання значно коротшим ніж зараз - довжиною саме в цих 10-20 років.

ідея datavis книги

Знак гривні
Знак гривні