Активістку, після зустрічі з Азаровим, судитимуть за організацію пікету, в якому вона не брала участі

Активістку громадського руху «Відсіч» збираються судити за організацію мітингу під клубом Кабінету міністрів, до якого вона не мала жодного відношення. Дівчина, яку було делеговано на зустріч з прем’єром Миколою Азаровим, просто надала міліції свої дані.

Згаданий мітинг, а радше спонтанний пікет, пройшов під будівлею клубу Кабміну ще 24 січня. Того дня Прем’єр-міністр України Микола Азаров ініціював зустріч з академічною спільнотою та громадськістю для обговорення урядового законопроекту «Про вищу освіту».

Голова комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України Максим Луцький пообіцяв, що на зустріч з прем’єром буде допущено 15 представників від організацій, які вже понад рік ведуть боротьбу проти цього законопроекту. Ці організації заздалегідь подали пану Луцькому списки, однак напередодні ввечері не отримали підтвердження в Кабміні, що їхні прізвища є у списку запрошених, який їм назвали «не остаточним».

Єдиною особою, яка отримала підтвердження, що вона є у списку (їй про це сказав того ж вечора Луцький, особисто зателефонувавши на мобільний), була Катерина Чепура. Тому вона йшла до клубу Кабміну у повній впевненості, що буде присутньою на зустрічі.

Інші ж студенти за допомогою інтернет-переписки домовились, що про всяк випадок намалюють вдома плакати, візьмуть гучномовець, але акцію протесту проводитимуть лише у випадку, якщо не виявлять себе у списку. Тому повідомлення про акцію подати до місцевого органу влади, як це передбачає вітчизняне законодавство, вони не могли.

Прийшовши до клубу Кабміну, студенти себе у списку не виявили й розпочали протестувати, вимагаючи їх пропустити. Коли на місце подій прибула Катерина Чепура, то також не виявила себе у списку й почала телефонувати до Кабінету Міністрів. До неї вийшов помічник прем’єр-міністра, і врешті решт Микола Азаров наказав впустити її на зустріч, а після зустрічі дав розпорядження включити Чепуру до складу робочої групи з доопрацювання законопроекту. Після цього студенти вирішили не вимагати, щоб пропустили всіх, делегували Катерині свої повноваження та припинили акцію протесту.

В проміжку між своїм приходом і з’ясуванням питання щодо своєї участі в зустрічі Катерина Чепура знаходилась біля клубу Кабміну, де проходила акція протесту. До неї підійшов міліціонер, вона розповіла йому ситуацію, і правоохоронець вдав, що розуміє та запропонував їй дати свої дані, щоб міліція сама подала до Київської міської державної адміністрації повідомлення про акцію від її імені. Дівчина погодилась, а 31 січня їй зателефонували з міліції, повідомили, що склали на неї адміністративний протокол та запросили з ним ознайомитись, що вона і зробила наступного дня. Однак протокол після ознайомлення підписувати відмовилась, оскільки пояснила, що там написана неправда, бо вона не була ні організатором, ні навіть учасником акції протесту.

Проте днями дівчині прийшла повістка з викликом 4 квітня о 15.40 до Печерського районного суду м. Києва (вул. М. Гайцана, 4) для розгляду міліцейського протоколу про нібито вчинене нею адміністративне правопорушення за ст. 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій). Санцкії, передбачені цією статтею, визначають покарання у вигляді накладення штрафу від десяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 425 гривень).

міліція освіта громадські рухи суспільство азаров суд

Знак гривні
Знак гривні